André Rieu vreest voor bedrijf als coronaregels nog lang duren

Andre Rieu
Paul Bergen Andre Rieu
De Nederlandse violist André Rieu (70) is bang dat zijn orkest het niet redt, als de coronaregels ook volgend jaar nog gelden. Dat zegt hij tegen de regionale omroep L1. “Ik kan met alle vaste lasten en productiekosten niet voor een handjevol mensen spelen”, laat de wereldberoemde muzikant weten.

Bijna al zijn concerten zijn afgelast. Rieu zou twaalf shows op het Vrijthof geven, maar die zijn gecanceld, net als optredens in het buitenland. Het is zelfs nog maar de vraag of de kerstshows in het MECC Maastricht kunnen doorgaan. Daar is volgens de muzikant nog geen beslissing over genomen. De violist ziet het somber in. “Met 12.000 mensen in een overdekte ruimte, dat wordt lastig. Mondkapjes en handschoenen, dat kan misschien nog wel, maar met 1,5 meter afstand is het onmogelijk. Dan kan ik er niets aan verdienen. Ik word niet gesubsidieerd, dus ik kan pas weer beginnen, als alles weer mag.”

Nog een heel jaar geen optredens, hou ik als bedrijf niet vol.

Positiviteit

“Ik straal positiviteit uit, maar het vreet wel aan je dat het geld eruit vliegt met 136 man in vaste dienst, die je maandelijks moet betalen”, zegt Rieu, die 2020 een verloren jaar noemt. Als de coronacrisis ook in 2021 doorzet, vreest hij zelfs voor het voortbestaan van zijn bedrijf. “We krijgen overheidssteun en we hebben een paar goede jaren gehad, dus we houden het best wel even vol, maar er moet wel een punt komen om naartoe te werken. Anders wordt het moeilijk.”

De wereldberoemde violist houdt hoop. “Als de mensen nu al in een vliegtuig met mondkapjes naast elkaar kunnen zitten, dan moet dat op het Vrijthof ook kunnen, zonder die anderhalve meter”, vindt hij. Voor Rieu staat één ding vast: “Er moet iets gebeuren, we moeten weer aan de gang. Nog een heel jaar geen optredens, hou ik als bedrijf niet vol.”

Lees ook:

11,8 miljoen euro winst: André Rieu verdient meer dan ooit met zijn muziek

André Rieu (70) denkt nog niet aan stoppen: “Artiest zijn voelt niet als werk”

Village People in de clinch met André Rieu: “We zijn geschokt dat hij zijn reputatie op het spel zet”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bob jansens

  oef gelukkig is zijn bedrijf in Nederland geregistreerd, want in België zouden deze werknemers technisch werkloos zijn alle dagen dat er niet opgetreden wordt

 • Gilbert Vermeersch

  De banken hebben hem al eens gered. Niet het soort muziek avond waar ik voor de tv blijf zitten, maar... Hij heeft het toch maar voor mekaar gekregen over de ganse wereld veel volk te trekken.

 • Annie Vancauteren

  Andre Rieu. Uw succes is gemaakt door uw plubliek. Misschien is het tijd eens iets terug te doen. Waren de maatregels nodig? Onderzoek zelf eens kom eens op voor uw publiek die je maakten tot wat je nu bent , velen mensen in vele landen.

 • Annie Vancauteren

  Hij was toch voor de lockdown ? Mondkapjes. Zijn orkest en koor? Met mondkapjes is niet genieten. André Rieu. En in deze lockdown hebben mensen hun centjes misschien wel voor iets anders nodig.

 • Kelly Verlinden

  Toch gek dat er zoveel componisten van Klassieke muziek zijn die op youtube ongelooflijk succes hebben en meer maar hij ocharme geen 5 maand verder kan zonder 1 optreden.