Amerikaanse Stella Chen wint Koningin Elisabethwedstrijd

De Amerikaanse Stella Chen is de verrassende winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd viool. De twaalfkoppige jury koos voor een violiste die door weinigen was getipt. De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar de Canadees Timothy Chooi en de Amerikaan Stephen Kim. Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten.

De 26-jarige Chen speelde haar finale vrijdag op de voorlaatste competitiedag. Ze bracht naast het verplichte werk het vioolconcerto van Tsjaikovski. Chen studeerde aan de gerenommeerde Juilliardschool bij Itzhak Perlman. De laureate gaat naar huis met een geldprijs van 25.000 euro en een Stradivarius-viool, die ze in bruikleen krijgt.

De Canadees Timothy Chooi, die zich ontpopte tot publiekslieveling door een uitbundige performance, is tweede laureaat. Stephen Kim, de enige die het verplichte werk zonder partituur bracht, pakt het brons. Shannon Lee, Julia Pusker en Cristina Goicea vervolledigen de top-6. 

Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten. Ze kreeg wel eerder op de avond de Canvas-Klara Publieksprijs ter waarde van 2.500 euro. De laureaten van de wedstrijd spelen in de komende weken nog een reeks laureatenconcerten, waarbij het brede publiek hen nog eens aan het werk kan zien. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Du Four

  Huang krijgt 2.500 €. Shame on the organisation. Als je bedenkt dat elk van deze kandidaten raséchte musici zijn die dagelijks uren en uren oefenen, optreden, meespelen in orkesten, en gewoon hun leven schikken naar de liefde voor muziek, en als je die inspanningen vergelijkt met inkomsten van profvoetballers, profwielrenners, edm... dan is er toch wel iets mis met onze maatschappij. De winnaar van The Voice kreeg een auto én 25.000 €, ook verdienstelijk natuurlijk, maar Huang ...

 • Olivier Collin

  Fantastische winnares. Magische vertolking. Een dikke proficiat. !!!!

 • WILLIAM TAELMAN

  Proficiat

 • louis pippers

  Wat een klucht zijn die jury leden soms blind of onbekwaam of mag een België nooit winnen?

 • Louis Bouduin

  Zij was inderdaad zeer goed, technisch bijzonder onderlegd en zo goed als foutloos, hoewel ze het achterwege zou moeten laten om Vanessa Mae trekjes te vertonen. Heeft ze absoluut niet nodig. Maar toch een mooie winnaar.