Ga naar de mobiele website
^ Top

Adam Yauch (Beastie Boys) overleden

De Amerikaanse muzikant, rapper en videoregisseur Adam Yauch, bekend als MCA bij het hiphoptrio Beastie Boys, is vandaag overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse websites. Yauch werd 47 jaar.

De artiest was al geruime tijd ziek. In 2009 werd reeds gemeld dat Yauch aan kanker leed, en dat hij hiervoor bestraling en chemotherapie diende te ondergaan. Hij gaf recent nog verstek voor de inwijdingsceremonie van Beastie Boys in de Rock and Roll Hall of Fame. Yauch was getrouwd met Detchen Wangdu, het koppel had een dochter Tenzin Losel.

Commercieel en artistiek succes
Beastie Boys, opgericht als hardcorebandje in 1978, evolueerden al gauw naar rap en waren in de prille dagen van de hiphop een opvallende band. Yauch, Mike Diamond (Mike D) en Adam Horovitz (Ad-Rock) maakten het als blanke jongens in een op dat moment door zwarte muzikanten gedomineerd genre. Het trio mixte rap met rock - nog een verwijzing naar de punkorigine van de band - en gooide commercieel hoge ogen met debuutplaat 'Licensed to Ill' uit 1986. Met 'Paul's Boutique' leverden Beastie Boys een rapklassieker af, later zouden ook platen als 'Check your Head' en 'Ill Communication' commercieel aan artistiek succes koppelen. Vorig jaar maakte de groep nog 'Hot Sauce Committee Part Two', ook al een plaat die heel wat lovende kritieken oogstte.

Bekende nummers van de groep zijn onder meer 'Fight for Your Right (to Party)', 'No Sleep till Brooklyn', 'Sabotage', 'Root Down' en 'Intergalactic'.

Hoewel ze begonnen als een zootje ongeregeld dat vooral in feesten leek geïnteresseerd te zijn, evolueerden Beastie Boys naar een volwassen groep die een eigen platenlabel uit de grond stampte en duidelijke politieke standpunten innam rond onder meer Amerikaanse politiek en de bezetting van Tibet.

Beastie Boys-discografie
Licensed to ill     
Paul's boutique     
Check your head     
Some old bullshit     
Ill communication     
Root down     
The in sound from way out!     
Original ill     
Hello nasty     
To the 5 boroughs     
The mix-up     
Check your head             
Hot sauce committee part two

MCA (midden) met 'partners in crime' Mike D en Ad-Rock.
getty MCA (midden) met 'partners in crime' Mike D en Ad-Rock.
'Licensed to Ill', de legendarische debuutplaat van de Beastie Boys.
'Licensed to Ill', de legendarische debuutplaat van de Beastie Boys.
Het prille begin: Beastie Boys in de jaren '80, met Run DMC.
getty Het prille begin: Beastie Boys in de jaren '80, met Run DMC.


Meld een bug