'The Godfather of Go-Go' sterft op 75-jarige leeftijd

AP
Chuck Brown is niet meer. De 'Godfather of Go-Go' is vandaag op 75-jarige leeftijd in het John Hopkins Hospital in Baltimore overleden. De muzikant had een paar weken geleden al zijn optredens afgezegd wegens een longontsteking. Brown was al geruime tijd ziek, en werd vorige week uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis. Zijn manager Tom Goldfogle heeft het nieuws ondertussen bevestigd.

De gitarist en zanger speelde sinds de jaren '60 in verschillende bands, maar hij brak eind jaren '70 pas echt door in Washington D.C. met Go-Go, een subgenre van funk.

Zijn bekendste hit is 'We Need Some Money', maar verder maakte hij ook 'Bustin' Loose' en 'Run Joe'. Browns nummer 'L.O.V.E.' werd in 2011 nog genomineerd voor een Grammy in de categorie van 'beste r&b-prestatie door een duo of groep'.

6 optredens per week
Brown hield er in de jaren '80 een extreem uitputtend werkschema op na. Zo trad hij jarenlang maar liefst zes keer per week op. De laatste jaren deed hij het wat rustiger aan, maar op pensioen gaan was niets voor hem: "Ik ben niet op pensioen omdat ik nog niet moe ben. Ze boeken me nog steeds voor optredens en ik heb nog altijd inspiratie", vertelde hij in 2006. "Zolang ik dat podium nog op kan, wil ik mensen gelukkig maken. Ik wil mensen laten dansen."

Charles Louis Brown werd op 22 augustus 1936 geboren in Gaston in de Amerikaanse deelstaat North Carolina. Zijn vader, marinier Albert Louis Moody, heeft hij nooit gekend. Hij naam de achternaam van zijn moeder, huishoudster Lyla Louise Brown, over.