'Stairway To Heaven' opnieuw ultieme klassieker op Radio 1

Robert Plant, zanger van Led Zeppelin.
AP Robert Plant, zanger van Led Zeppelin.
'Stairway To Heaven' van de legendarische rockband Led Zeppelin staat opnieuw op nummer 1 in de lijst met de honderd ultieme klassiekers 'Classics 100', die Radio 1 al voor de vijfde keer uitzendt op 1 mei. 'Born To Run' van Bruce Springsteen en 'Like A Hurricane' van Neil Young vervolledigen de top drie, die dus ongewijzigd blijft, zo heeft Radio 1 vandaag bekend gemaakt.

Met 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel staat nog net ook een Belg in de top tien. Het lied uit 1959 is meteen ook het oudste nummer in de lijst. Het jongste nummer is ook van een Belg, namelijk 'Formidable' van Stromae uit 2013. dEUS is met drie noteringen in de lijst dan weer de beste Belgische vertegenwoordiger.

De sterkste stijger in de lijst met de ultieme klassiekers volgens de Radio 1-luisteraars, is 'Good Vibrations' van The Beach Boys. Die stijgt 42 plaatsen, van 94 naar 52. 'Here Comes The Sun' van The Beatles is de sterkste daler en tuimelt 63 plaatsen omlaag, van 28 naar 91.

De hoogste nieuwkomer is 'Inch Allah' van Adamo op plaats 30. Voorts hebben The Beatles en The Rolling Stones de meeste noteringen in de lijst (elk vijf nummers).