“Meer dan half miljoen audio-opnames van legendarische muzikanten gingen in vlammen op”

Het is de as gelegde gebouw van Universal Studios in Californië in juni 2008.
REUTERS Het is de as gelegde gebouw van Universal Studios in Californië in juni 2008.
Een brand bij Universal Studios Hollywood in 2008 heeft vermoedelijk veel meer schade aangericht dan aanvankelijk werd aangekondigd. Tot voor kort werd gedacht dat de brand enkel een videokluis met “wat oude kopijen” in de as had gelegd. Volgens een onderzoek van New York Times Magazine gingen echter ook zo’n half miljoen audio-opnames in vlammen op. De krant spreekt van “de grootste ramp in de geschiedenis van de hedendaagse muziekindustrie”. 

Toen het nieuws van de brand elf jaar geleden voor het eerst werd openbaar gemaakt, deelde Universal mee dat onder andere de attractie ‘King Kong’ getroffen werd, alsook oude werken, waaronder die van bekende muzikanten uit de jaren 1940 die in de kluis opgeslagen lagen. Het nieuws over de brand ging al snel de wereld rond. Daarbij werd vooral gefocust op de verloren video-opnames. 

Universal deelde destijds mee dat “er in geen geval materiaal vernield was waarvan slechts één exemplaar bestond”. In een vertrouwelijk rapport uit 2009 schatte de Universal Music Group (UMG) echter dat er in totaal zo’n 500.000 originele opnames verloren gingen. Het gaat daarbij om masteropnames: originele opnames waarvan alle andere kopijen afstammen. 

De omvang van de catastrofe is niet te overzien, stelt New York Times Magazine, dat de zaak nu helemaal uitspitte.
Er was immers geen omvangrijke inventaris van alles wat zich in de kluis bevond, welke muziek er op elke tape of harde schijf stond of welke soort van master elke opname precies was. 

Topartiesten

Het zou onder andere gaan om masteropnames van Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Al Jolson, Bing Crosby, Ella Fitzgerald en Judy Garland, zo schrijft de Times. Vermoedelijk zijn daar ook enkele vroege opnames van Aretha Franklin bij. Ook masters van Buddy Holly en John Coltrane werden verzwolgen door de vlammenzee, net als hits ‘Rock Around the Clock’ van Bill Haley & His Comets, ‘At Last’ van Etta James en ‘Louie, Louie’ van The Kingsmen.

Maar de lijst is nog veel langer. Ook masteropnames van onder andere Ray Charles, Neil Diamond, Sonny en Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Elton John, Eric Clapton, Jimmy Buffett, the Eagles, Aerosmith, Tom Petty and the Heartbreakers, the Police, Sting, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Sheryl Crow, Tupac Shakur, Eminem en 50 Cent werden getroffen. Het gaat daarbij ook om opnames die nooit werden gepubliceerd.

Daarnaast gingen ook masters verloren van artiesten die nu grotendeels vergeten zijn. Tienduizenden gospel-, blues-, jazz-, country-, soul-, disco-, pop-, klassieke, komedie- en spoken word-opnames zijn mogelijk herleid tot niets meer dan een schriftelijke notering in discografieën. 

Gasbranders

Het vuur brak uit op 1 juni 2008 in de vroege uurtjes, nadat onderhoudsmedewerkers gasbranders hadden gebruikt om een dak te herstellen van een gebouw in New England Street, een set die werd gebruikt als achtergrond voor tal van films en tv-series. Toen de medewerkers vertrokken waren, ontstond het vuur, dat de videokluis bereikte, waar niet alleen video-opnames en filmrollen, maar ook duizenden masteropnames bewaard werden. 

Project Phoenix

In oktober 2008 begon Universal Music Group (UMG) met Project Phoenix: dat moest duplicaten vinden van de verloren gegane masters. De kopijen zouden gedigitaliseerd worden om het verloren archief weer samen te stellen, zij het dan met wat inferieure geluidskwaliteit. UMG snorde twee jaar lang wereldwijd veiligheidskopieën en andere duplicaten op. Het gerecupereerde materiaal werd vervolgens opgeslagen op twee plaatsen: een ondergrondse kluis in Boyers, Philadelphia en in een wolkenkrabber in Hollywood. Volgens Randy Aronson, die destijds verantwoordelijk was voor het muziekarchief in de afgebrande kluis, kon daarmee ongeveer een vijfde van het verloren materiaal teruggewonnen worden. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dick van Aggelen

    Als vm muziekcatalogiseerder vind ik dit een ramp! Bewijst maar weer eens dat audio-masters snel gedigitaliseerd moeten worden. Zo vond ik in een verlaten doos een bandje met een opname voor het geluidenarchief. "Optreden beatgroep in veilinghal te Blokker" stond erop. De rest is geschiedenis.

  • Jimmy CLARK

    Dramatisch. Hoe is het mogelijk dat er niet meer brandalarm en automatische blustoestellen zijn in dergelijke gebouwen. Er wordt met miljoenen gegoocheld, maar als het op brandpreventie en veiligheid aankomt, mag het slechts minimaal kosten. Jammer............