"Iraniërs die dansten op 'Happy' weer vrijgelaten"

De zes Iraniërs die opgepakt waren na het internetfilmpje waarin ze dansten op 'Happy' van Pharell Williams zijn vandaag vrijgelaten onder voorwaarden. Dat melden verschillende bronnen.

Een van de zes, de modefotografe Reihane Taravati, postte een foto op Instagram met de tekst: "Hallo, ik ben terug." Daarnaast bedankte ze Pharell Williams voor voor zijn openlijke steun.

De Iraanse autoriteiten bevestigden de vrijlating echter nog niet. En verschillende bronnen dicht bij de opgepakte jongeren bevestigen dat ze nog steeds worden vastgehouden.

Woede in conservatieve middens
De video toont drie mannen en drie niet-gesluierde vrouwen die zingen en dansen in de straten en op de daken in Teheran op de muziek van de Amerikaanse popartiest. Het filmpje veroorzaakte echter woede in Iraanse conservatieve middens. Zij vinden dat vooral de jongeren de islamitische waarden de rug toekeren en zich wenden naar een meer westerse levenswijze.

"Na de verspreiding van een vulgaire clip, die de kuisheid van het publiek kwetste, heeft de politie beslist de betrokkenen te identificeren", aldus Hossein Sajedinia, het hoofd van de politie van Teheran. De drie mannen en drie vrouwen werden daarop aangehouden en bekenden "hun criminele daad".