Fans Sex Pistols willen 'God Save The Queen' op één tijdens diamanten jubileum

Fans van de Sex Pistols hebben een campagne gelanceerd op Facebook om het controversiële nummer 'God Save the Queen' van de punkband in juni naar de top van de hitlijsten te catapulteren voor het diamanten jubileum van de Britse koningin Elizabeth.

Toen de koningin in 1977 haar 25ste verjaardag op de troon vierde, stonden Sex Pistols op twee met 'God Save the Queen'.

Van nummer één gehouden
De controverse rond het nummer, met onder meer de verzen 'God save the queen / She ain't no human being / There is no future / In England's dreaming', was toen enorm. Werknemers van platenmaatschappij EMI weigerden de single te persen, tal van radio- en televisiestations weigerden het te draaien.

De punkklassieker was eigenlijk de bestverkochte single op dat moment, maar werd door toedoen van de BBC van de eerste plaats geweerd ten voordele van Rod Stewarts versie van Cat Stevens' 'The First Cut is the Deepest'.

Tijdens de viering op 7 juni 1977 huurden de Pistols een boot, de Queen Elizabeth, en speelden hun hit op de Thames. Daarmee staken ze de draak met de optocht die de koningin enkele dagen later op de Thames zou houden. Toen de boot aanmeerde, werden de bandleden gearresteerd.

In 2002 werd het nummer, ter gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van Elizabeth II, opnieuw uitgebracht.

In 2007, dertig jaar na de oorspronkelijke release, lanceerde NME een campagne om de single alsnog op nummer één van de UK Singles Chart te krijgen. Het kwam toen niet verder dan de 42ste plaats.

Nu zijn het fans die een campagne op Facebook opzetten om het nummer naar nummer één te loodsen bij de viering van Elizabeths zestigste jaar op de troon.

Rechtzetting
Een fan op de campagnepagina op Facebook: "Dit nummer mocht tijdens het zilveren jubileum in 1977 niet op nummer één staan, hoewel de hitlijst van NME de Pistols wel op één zette. Tijd voor een rechtzetting. Wie doet mee?".

Een woordvoerder van Universal Music bevestigt dat "het alternatieve nationaal volkslied" dit jaar opnieuw wordt uitgebracht.

GETTY