'Elvis' staat soms 3 keer per jaar in zelfde zaal: tribute-acts populairder dan ooit

rv
Elvis Presley, Michael Jackson of Pink Floyd nog eens live aan het werk zien: het lijkt onmogelijk. Maar dankzij de talloze tribute-acts die vandaag langs de Vlaamse podia toeren, komen deze (vaak overleden) helden dichterbij dan ooit. Alleen al in het Kursaal Oostende staan dit jaar 19 van dergelijke hommagegroepen geprogrammeerd: "Het zit echt in stijgende lijn."

Voor Gwendoline Nys, adjunct-directeur van het Kursaal Oostende, is het al even duidelijk: het gaat hard voor tribute-artiesten. Van de 130 à 140 acts die jaarlijks in de zaal geprogrammeerd staan, kunnen er dit jaar 19 onder de noemer 'hommage-band' geklasseerd worden. "Dat is nog altijd maar 13% van het totale aanbod én verspreid over het volledige jaar. We zorgen er ook voor dat dit het maximale aantal blijft, want we merken toch dat het aanbod sterk blijft stijgen", vertelt ze. "De optredens die bij ons ingepland worden, trekken ook altijd veel toeschouwers." 

Nys verdeelt de tribute-acts in twee groepen. "Er zijn er die proberen om zowel visueel als muzikaal de originele band erg sterk te benaderen, en je hebt acts die de muziek van de originele artiest op hun eigen manier willen brengen. Welke soort het meest succesvol is, hangt puur van de groep af."

Geen lookalike

Ivann Vermeer, die al twee jaar met een George Michael-act toert, behoort tot de tweede categorie. "Wanneer mensen niet goed weten waar ze naar komen kijken, zijn ze de eerste twee nummers erg terughoudend. Ze weten dat een tribute-act nooit zo goed kan zijn als de originele zanger. Daarom heb ik ook gekozen om geen lookalike te zijn. Ik ben George Michael niet, ik zal dat ook nooit zijn en ik wil het niet proberen. Maar we brengen zijn nummers wel met veel respect voor het origineel."

"Ik merk wel dat er de laatste jaren heel veel tribute-acts naar Vlaanderen komen", zegt Vermeer. "Het rare is dat er bijvoorbeeld op één jaar tijd twee of drie Elvis-bands in dezelfde zaal kunnen staan. Tien jaar geleden moest je dat niet proberen. Het leeft dus wel, al zit er nog marge op. Zo populair als in Duitsland is het genre in België nog niet. Wij gaan dan ook vaak naar het buitenland, en buitenlandse acts komen regelmatig naar België. Maar ik schrik er telkens van hoe fanclubs uit andere landen naar België afzakken om onze band te zien. Het gaat dan om Engelse, Franse, Nederlandse of Duitse clubs die alle tribute-bands aflopen."

Ivann Vermeer
kos Ivann Vermeer

Vitaal publiek

Het mag misschien vreemd klinken, maar Vermeer denkt dat hij zijn succes te danken heeft aan de jonge sterfleeftijd van George Michael (53). "In ons publiek zitten dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers die met George Michael zijn opgegroeid. Het zijn vitale mensen die in het weekend graag weggaan. Het zou een ander verhaal zijn mocht een artiest van tachtig jaar sterven."

Gwendoline Nys ziet nog andere redenen. "Meestal gaat het om artiesten die of niet meer leven of nog maar heel zelden te zien zijn in België. Wanneer ze dan toch komen, is het in een grote zaal waar de tickets heel snel uitverkocht zijn. Ook de ticketprijzen spelen mee. Bij ons zijn die vaak een stuk lager."

Enkel hits

Muziekkenner Jos Van Oosterwyck beaamt dat: "Bij groepen die niet meer bestaan speelt er inderdaad dat gevoel van nieuwsgierigheid mee. Je wil ze eens aan het werk zien. Daarnaast spelen zulke groepen ook alle hits. Heel wat grote artiesten brengen tegenwoordig hun allergrootste hits niet meer, en dat begrijp ik volledig. Neem nu Boudewijn De Groot. Die zingt liever zijn andere nummers. Daar moet je het grootste respect voor hebben, maar ik begrijp dat mensen die hits wel nog willen horen."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.