MNM-presentatrice Ann Reymen: “Nog geen seconde spijt gehad van preventieve borstamputatie”

Ann Reymen
Dieter Bacquaert Ann Reymen
Ook MNM-presentatrice Ann Reymen (42) liet in 2015 haar borsten preventief amputeren. Van die keuze heeft ze tot op de dag van vandaag helemaal geen spijt. "Ik wilde niet wachten tot de dokters me zeiden dat ik borstkanker had."
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Ik ben helemaal geen oncoloog en ik wil niet gezegd hebben dat alle vrouwen die het borstkankergen hebben hun borsten moeten amputeren. Ik kan wél spreken vanuit mijn eigen ervaring", zegt de MNM-dj. "Ik geloof niet meer in procenten. Toen mijn moeder borstkanker kreeg, was de kans 1 op 3 dat wij - mijn twee zussen en ik - ook draagsters zouden zijn. We kregen de 'volle lading': we bleken alle drie erfelijk belast." Mama Francine kreeg het verdict op haar dertigste en herviel uiteindelijk drie keer, maar telkens vocht ze met succes terug. "Toen ik hoorde dat ik tot 80% kans had om borstkanker te krijgen, heb ik veel gesprekken gehad met oncologen en borstkankerspecialisten. Zou ik me laten opvolgen of zou ik mijn beide borsten laten weghalen? 'Ik laat het zo', dacht ik eerst. 'Ik laat me vaker screenen. Als ze dan iets zien, kunnen ze het nog weghalen.' Tot mijn dokter me zei: 'Maar dan héb je wel borstkanker.' Ik had geen zin om me slecht te voelen, er ziek uit te zien. Of een chemobehandeling op te starten."

Twee dochters

Reymen liet haar borsten uit voorzorg weghalen en koos voor een reconstructie. "Ik heb een weekje in het ziekenhuis gelegen en al na zes weken was ik weer aan het joggen", zegt ze. Haar ene zus nam dezelfde beslissing, haar jongste zus deed dat niet en laat zich intensief opvolgen. "Ik heb nog geen moment spijt gehad van die keuze. Ik kan me wel voorstellen dat een amputatie veel zwaarder is wanneer je al kanker hebt gehad."

De ingreep gaf haar ook een zekere rust. "'Yes, ik ben safe', denk je dan." De kans is groot dat ook haar twee dochters van 10 en 7 dragers zijn van het gen. "Met hen ben je veel meer bezig dan met jezelf. Het is nu alleszins nog veel te vroeg om dat uit te zoeken. Dat kan pas als ze 18 jaar zijn. Maar de vrees bestaat." 

Lees meer

Volgens een Nederlandse studie nemen de overlevingskansen van vrouwen met het borstkankergen niet toe na het uitvoeren van een preventieve borstamputatie. Vlaamse specialisten denken daar heel anders over (HLN+).
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.