Miljoenenzaak tegen Disney, Demi Lovato en Idina Menzel om plagiaat 'Let It Go': maar wat denkt u?

AP
"Let It Go. Let It Goooooo": u hebt het vast wel al eens gehoord. Het intussen iconische nummer uit de Disney-animatiefilm "Frozen" werd meer dan 1,2 miljard (!) keer beluisterd op Youtube alleen. Volgens een Amerikaanse zanger is het nummer echter volledig gekopieerd. 

Het is Jaime Ciero, een relatief onbekende zanger uit Los Angeles, die beweert dat het nummer 'Let It Go' een kopie is van zijn nummer 'Volar.' Ciero zegt dat de overeenkomsten er vingerdik opliggen: de klanken, melodieën, songtekst, het thema, en de productie zouden volgens hem identiek zijn.

Ciero nam zijn nummer op in 2008 en omschrijft zijn eigen song als "een enorm internationaal succes, dat miljoenen luisteraars bereikt en op talloze hitlijsten van de populairste, beste zenders belandt". Hij spant niet alleen een rechtszaak aan tegen Disney, maar ook tegen de zangeressen Idina Menzel, die het nummer zong voor de film, en Demi Lovato, die de officiële single opnam.

Schadevergoeding

Als Jaime Ciero zijn aanklacht wint, kan hij een duizelingwekkende schadevergoeding krijgen. De zanger eist een deel van de winst van de film, en van alle opbrengsten die voortkwamen uit de muziek en marketing. Maar of hij effectief genoeg heeft om zijn ​​zaak te winnen? Luister, en oordeel zelf.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Lecoq

  Er zijn gelijkenissen... Maar bevindingen zijn neutraal.. Laat dit aan rechter over.

 • Ben Strubbe

  Het zal uiteindelijk wel minnelijk geschikt worden. Iedereen tevreden. Je ziet in dit soort kopieergedrag gelijkenissen met wat gebeurd in de mode-industrie.

 • mario van haesendonck

  amai ! als da nie gepikt is !!

 • Peter Buyck

  Erg groot verschil tussen de 'kijkcijfers'. Disney 1,2 milj vs 25.000. Anderzijds plagiaat is plagiaat ook al is de benadeelde een kleine vis.

 • Murielle Kesteloot

  De gelijkenis is inderdaad treffend. Ben een grote fan van Disney, maar ik hoop dat deze man zijn gelijk kan behalen ...