Milieuactivisten halen uit naar klimaatstrijder Leonardo DiCaprio: “Zijn project is schadelijk”

Leonardo Di Caprio tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in theater Carre.
ANP Leonardo Di Caprio tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in theater Carre.
Het gegeven dat Leonardo DiCaprio zich inzet voor het behoud van de Indiase Kaveri-rivier, is bij sommige milieuactivisten in het land in het verkeerde keelgat geschoten. De door Leonardo gesteunde Cauvery Calling bomenplantcampagne zou volgens hen juist schadelijk voor de omgeving zijn. Zij verzoeken de acteur daarom dringend om zijn steun voor het project in te trekken, meldt onder meer The Guardian.

Volgens een open brief van de milieuactivisten aan het adres van DiCaprio zou het planten van bomen aan de oevers van de rivier er juist voor zorgen dat de rivier opdroogt en dat het de ecologische balans van de regio aantast.

De organisatie achter de Cauvery Calling-campagne stelt echter dat de zorgen die de activisten uiten misplaatst zijn. “De campagne bevat een uitgebreid plan om bomen te planten op een privéstuk landbouwgrond in het Kaveri-gebied. Nergens hebben wij iets gezegd over het planten van bomen in openbaar gebied aan de oevers van de rivier”, valt te lezen in een statement van de organisatie.

Documentaire

De wereldberoemde Titanic-acteur strijdt al jaren voor het milieu. Hij maakte onder andere de documentaire ‘Before the Flood’ over de mogelijke gevolgen van de stijging van de zeespiegel. “We hebben te lang gewacht om de gevolgen van het opwarmen van de aarde aan te pakken”, zei DiCaprio vorig jaar nog in een vol Carre-theater in hartje Amsterdam. 

“Nu hebben we geen andere keus meer dan er snel iets aan te doen. We moeten tegengaan dat de temperatuur op aarde gemiddeld twee graden stijgt, doen we dat niet dan sterven de koraalriffen en krijgen we de komende jaren miljoenen klimaatvluchtelingen. Dat is niet de wereld waarin ik wil leven.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tamzin Andersen

  Een acteur of zanger is geen wetenschapper. Strijden voor milieu en klimaat is een nobel doel om het geld van filmrollen en optredens aan te besteden, maar die mensen laten zich ook maar voor het karretje spannen van bepaalde groeperingen waarvan ze hopen dat die de waarheid in pacht hebben.

 • Peeters Freddy

  Als je in de belangstelling wil komen moet je beginnen over het klimaat, er zelf iets aan doen moet niet.

 • fouad vandercruysse

  Die gast geeft al veel energie, tijd en geld gestoken in het willen redden van onze planeet. Respect!

 • Kristine Delacourt

  Milieuactivisten onder elkaar. Zootje ongeregeld waar iedereen denkt dat zij de enige waarheid in pacht hebben en waar iedereen meer bezig is met publiciteit en links politiek gewin dan met .... het klimaatprobleem oplossen!

 • judith wouters

  altijd maar iets doen wordt niet meer serieus genomen. Het zijn schijnbewegingen die geld opbrengen. Niks doen en alles valt terug in de oorspronkelijke staat. Wie gelooft nu nog wat de politiek promoot?