Michaël Roskam stelt met 11.11.11 klimaatfilm voor: “We moeten het samen doen”

Michaël Roskam
Photo News Michaël Roskam
Vandaag lanceert 11.11.11 de kortfilm ‘Een verkeerde toekomst’. Daarmee wil de organisatie opnieuw de nadruk leggen op het klimaatthema en ze doet dat bij monde van Jan Decleir, Nathali Broods en Romy Louise. De regie is in handen van Michael Roskam (46). “Ik ben eigenlijk geen echte klimaatactivist, maar dit probleem moeten we toch allemaal samen oplossen.”

2043. Jan Decleir is een gewezen minister die twintig jaar geleden een beleid voerde die de klimaatbesonjes negeerde en nu zit de wereld in de problemen. De eilandengroep Kiribati is verdwenen in de Stille Oceaan en Brugge ligt opnieuw aan de zee. Hij kreeg een gevangenisstraf en huisarrest en nu krijgt hij bezoek van zijn kleindochter die hem komt vragen waarom hij destijds al die verkeerde beslissingen heeft gemaakt. “Alles leek er toen op dat we het met al ons technologisch vernuft wel zouden oplossen”, zegt hij onder meer.

Het is een pakkend portret. Een sprong in de toekomst die niemand hoopt te zien. Jan Decleir, Nathali Broods, Romy Louise en Michaël Roskam zetten zich belangeloos in voor deze film van twaalf minuten. Een huzarenstukje, want op één dag gefilmd. Michaël geeft toe dat hij even moest nadenken voor hij toestemde. “Ik ga eerlijk zijn”, zegt Roskam. “Ik hou van snelle wagens en eet al eens graag een stukje vlees. Maar toch heb ik deze film gemaakt omdat ik, net als iedereen, instinctmatig voel dat dit een probleem is.”

“Je hebt klimaatactivisten die zeggen dat de wereld lijdt aan een chronische longontsteking en je hebt de realisten die zeggen dat het een klein griepje is”, aldus Roskam. “Stel dat het een griepje is en we beginnen nu te reageren. Wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Dat we te veel schone lucht hebben? Terwijl, als we nu niets doen en het is wél een longontsteking, dan zitten we dus in een situatie zoals in de film te zien is. Actie ondernemen gaat pijn doen, voor iedereen. Maar we moeten het - sorry voor het cliché - samen doen.”

Sylvia Kristel

Michaël Roskam vond een gaatje in zijn drukke agenda voor het project, want voor de Limburger ligt er nog heel wat werk op de plank. “Samen met Dimitri Verhulst als scenarist ben ik nu bezig aan een minireeks over Sylvia Kristel, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen.” Roskam is daarnaast ook aan het werk in de Verenigde Staten. “Voor mijn nieuwste fiml ‘Blackwater’ zijn we nu volop aan het casten”, aldus de regisseur. “Maar dat gaat naar goede Hollywoodgewoonte erg traag. Ook daar kan ik nog niet veel over kwijt, ook niet of er Belgische acteurs of actrices meedoen.”

Kijk de volledige film op www.eenverkeerdetoekomst.be
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rania Desaegher

    Sinds wanneer zijn acteurs en regisseurs wetenschappers? DIe eenzijdige benadering van ngo's is de reden waarom ik hen nog meer wantrouw.