Luk Wyns ontsnapt aan de dood in Gambia: "Door die ervaring zie ik de rest van mijn leven als een cadeau"

Luk Wyns
Joe Luk Wyns
Acteur, scenarist, auteur en regisseur Luk Wyns (59) was vandaag te gast bij Joe. Daar vertelde hij dat zijn favoriete dansplaat 'Let's Dance' van David Bowie is. Bowie speelde al van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven en daar is een goede reden voor. 

Twee uur lang praatte Luk op bij Kris Wauters op Joe over zijn favoriete muziek, telkens met een leuke anekdote. Vooral die bij het nummer 'Let's Dance' van David Bowie is opmerkelijk. “Ik was ooit in Senegal te gast op de theaterschool van Maurice Béjart en toen we terug naar huis gingen, zijn we blijven overnachten in Gambia. We werden daar plots wakker in het midden van een staatsgreep”, vertelt Luk. “Er was mortiergeschut en er reden camions met lijken voorbij. We hielden de deuren en ramen van het gebouw waarin we bleven overnachten dicht. Uiteindelijk heb ik daar tien dagen vastgezeten en heb ik vreselijke dingen meegemaakt."

“Toen we uiteindelijk bevrijd werden, moesten we enkel nog de grens over, maar bij de grenscontrole vonden ze mijn cassetjes van David Bowie in mijn rugzak. Ze hebben die toen opgezet en ik moest dansen op de muziek… in mijn onderbroek. 'Dance, you white monkey! We behandelen je nu zoals de blanken ons altijd behandeld hebben', zeiden ze tegen mij. Dat was vrij traumatisch, omdat tegelijkertijd mijn toenmalig vriendinnetje ook bepoteld werd. Door die ervaring zie ik de rest van mijn leven als een cadeau. Dat heeft mijn karakter voor een groot deel gemaakt.”
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald De Smet

  Belachelijk heerschap, wenst enkel in de belangstelling te komen. Al die Afrika kenners, omdat ze 1 week in de Club Med in Dakar zijn geweest. Laat de mensen spreken die er werken, wonen of er zeer regelmatig heen reizen en U zal een heel ander beeld van dat kontinent krijgen.

 • pieter De Potter

  Ik heb de hele wereld afgereisd en enige plek waar het veilig is, op het verkeer na, is Thailand. Diefstal is er zo goed als onbestaande door de Boeddhistische godsdienst die anderen ten volle respecteert.

 • Tess Cappaert

  Het is niet dat het bij jullie niet gebeurd is , dat het niet kan gebeuren . Er zijn altijd zo een situaties in Afrika, er zijn ook al veel toeristen ontvoerd , verkracht en gedood geweest. Genocidestraat, ziekte , noem maar op.

 • Jozef Karuranga

  Is dat niet normaal om deuren en ramen toe te doen snachts staatsgreep of niet?

 • Elise Van Damme

  Ah man verkeerde mensen kom je overal tegen hoor. Je kan hier in Brussel ook overmeesterd worden na een nachtje uitgaan in de fuse en in je onderbroek moeten staan dansen. Daarvoor hoef je niet naar Afrika te reizen. Honderd procent veiligheid heeft en zal nooit bestaan.