Exclusief voor abonnees

LEVENSVERHAAL. De mama van Willy Sommers: “Hij was een moederskindje, zij was zijn grootste fan”

MARGRIET VANDERSMISSEN (91) uit Vlezenbeek, mama van Willy Sommers: ° 5 januari 1928 - † 3 oktober 2019

Margriet had haar zoon destijds toegelaten om voor de muziek te kiezen. Dat was modern en gedurfd. Maar: "Als je je kinderen afremt, kan je je dat beklagen."
Instagram Margriet had haar zoon destijds toegelaten om voor de muziek te kiezen. Dat was modern en gedurfd. Maar: "Als je je kinderen afremt, kan je je dat beklagen."
Ze was een boerendochter uit het Pajottenland. Een doorsnee huismoeder. Ze zou dat zijn gebleven als niet haar zoon, Willy De Gieter, zowat Vlaanderens bekendste zanger was geworden. Hij was een moederskind, Margriet Vandersmissen "zijn grootste fan". Zijn eerste criticus, zijn censor, zijn beschermvrouwe, zijn strijkster, zijn kleedster. Voor haar kinderen, allebei, zou ze haar leven hebben gegeven. Wat ei zo na gebeurde, die nacht van het gruwzame ongeval.

Het was een winternacht in 1977. Goede sfeer, goede stem. Willy was stijf tevreden geweest met zijn optreden in de feestzaal van Sint-Pieters-Leeuw. En Willy content, dan Margriet ook. Willy had zoals gebruikelijk na het laatste bisnummer even met de fans gepraat en ze reden naar huis, samen, goedgemutst, zoals altijd. Willy aan het stuur, vader Frans op de passagiersstoel en zij, Margriet, achteraan. Kleinzoon Dimitri, enig kind van haar dochter Viviane en zot van zijn nonkel Willy, was uitzonderlijk niet meegegaan die avond. Achteraf leek het alsof hij het moet voorvoeld hebben, maar pa had voor de winter een wat steviger Amerikaan uitgezocht, een Ford. Frans was garagist in tweedehandsauto's in Brussel. Hij had dus de keuze. Het regende stevig op hun terugweg. Op een halve kilometer van hun huis in Vlezenbeek is het gebeurd. Bovenop een heuvel. Een tegenligger was van zijn baanvak afgeweken, bleek toen ze samen de top bereikten, reed midden op dat van hen. Willy gaf nog een snok aan het stuur, maar drie keer gingen ze overkop. Na de klap, het scheuren van metaal en het schreeuwen... de stilte. Tot een stem buiten het wrak riep: 'Wat is er gebeurd?' Het was de dronken tegenligger, die zonder een schrammetje uit zijn Chevrolet Corvette kwam waggelen. Bij de De Gieters klauterde Frans uit de gedeukte Ford. Zijn hand, zijn voet, gekwetst. Ook Willy sukkelde uit het wrak, zijn voet zat in een rare hoek, de bontjas die hij droeg over zijn bezwete showkostuum was aan flarden. Maar waar was ma? Ma?! Na panisch tasten in het donker, vonden ze Margriet. Zij was door de achterruit gegaan, lag roerloos in de gracht. Bloed gutste over haar lieve gezicht. Willy schreeuwde. "Ma! Blijf bij ons! Ge móet bij ons blijven!" Het leek uren te duren voor de eerste zwaailichten oplichtten.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • walter verkest

  Zanger ???ik heb hem maar een keer bezig gehoord en het klonk zo vals als maar kon . Op dvd of plaatje maken ze van iedereen de zanger bij uitstek in dit geval zeker en als en lang genoeg met u kop op tv komt is succes gegarandeerd of toch in ieder geval mogelijk . De gieter gaat bij zijn optredens dikwijls af als nr gieter.

 • Bob De Visser

  Mooi en diep menselijk verhaal van één van onze best bekende Vlaamse zangers . Je verdiend jouw status Willy , geniet ervan .

 • ROGER RAEMDONCK

  Heb Margeriet zeer goed gekend.Als bassist bij The Yeats zag ik ons Margeriet ieder wend als de bezorgde moeder van Willy en steeds klaar om iedereen te helpen waar ze kon tevens zoals zijn vader Frans......Prachtige mensen .