Lesley-Ann Poppe, 31 kilo later: "Ik was dik. Niét dommer, luier en trager"

Lesley-Ann woog tien maanden geleden 95 kilo toen ze bij 'Van Gils & Gasten' zat. "Mensen met overgewicht krijgen te maken met commentaar en vooroordelen. Dat is net zo onrechtvaardig dan wanneer een vrouw voor eenzelfde job minder betaald krijgt dan een man."
VRT Lesley-Ann woog tien maanden geleden 95 kilo toen ze bij 'Van Gils & Gasten' zat. "Mensen met overgewicht krijgen te maken met commentaar en vooroordelen. Dat is net zo onrechtvaardig dan wanneer een vrouw voor eenzelfde job minder betaald krijgt dan een man."
Tien maanden geleden woog Lesley-Ann Poppe 95 kilo. De dokter trok aan de alarmbel. 'Ga zo door en je krijgt diabetes.' Vandaag staat de bascule op 64. Vanbinnen bleef Lesley-Ann altijd dezelfde. Maar de buitenwereld vond van niet. Voor het eerst praat ze over de verborgen, altijd stilgezwegen schaduwzijde van overgewicht. De discriminatie, de afgenomen kansen en de vooroordelen. "Als je dik bent, denken mensen dat het vet naar je hersenen is gestegen."

Ze is vanochtend naar de kapper geweest en draagt een tailleur met een short in dé modetrend van dit najaar: slangenprint. Haar lange, blote benen steunen op stelthoge peeptoes, maar gezwind loopt de directrice van de 'Beauty and Lifestyle Academy' door de lokalen van haar school. "Meestal zit ik hier maar in jogging", zegt ze. Maar niet vandaag dus. Ze kunnen Lesley-Ann (39) veel afpakken, maar niet haar fierheid. Niet op een dag met een fotoshoot.

Echtgenoot Kevin Lebreton (29) zit wat administratie te doen en ook voor Lesley-Ann is het zakendoen nooit ver weg. Tijdens het interview zal haar smartphone drie keer rinkelen. Drie keer een sollicitant. Drie keer excuseert ze zich voor de onderbreking. "Sorry, hoor. Maar dat draait hier gelijk een tierelier."

Op de kop een jaar geleden zat je bij 'Van Gils & Gasten'. Playboy-baas Hugh Hefner was gestorven en je was geïnviteerd als praatgast. De dagen erna had niemand het nog over wat je zei. Wel over je gewicht. 'De ronde vormen van Lesley-Ann Poppe', kopte 'Dag Allemaal' een paar dagen later.

"Ik ben daar toen van geschrokken. Natuurlijk wist ik wel dat ik wat meer woog. Maar 'so what', dacht ik. Ik heb me die reacties niet zo hard aangetrokken. Als jong meisje zou ik dat wel hebben gedaan. Maar als je eenmaal tram veertig nadert, kan het je niet meer zo veel schelen wat mensen zeggen. Ik wist van mezelf wat ik waard was. Ik werkte hard, was gelukkig getrouwd, hield een huishouden draaiende en runde een groeiend bedrijf. 'Die kilo's werk ik er op een dag wel weer af', dacht ik."

Jan Aelberts

Die dag kwam snel.

"Op 17 december. Ik vergeet die datum nooit. Ik laat mij elk jaar in december medisch onderzoeken. Bloed trekken en zo. De dokter zei: 'Je zit in de grijze zone voor diabetes type twee.' Je moet weten: type één, daar word je mee geboren. Type twee was, in mijn geval, louter een gevolg van mijn levensstijl. Laat werken. 's Avonds in de zetel ploffen. Uitgehongerd zijn. Pizza bestellen. Alles opslokken. Die bloedanalyse was een wake-upcall. Ik zie in mijn 'Beauty & Lifestyle Academy', bij de medische pedicures, elke dag de gevolgen van diabetes. Ik wéét wat die ziekte met mensen doet. Ik had twee kleine kinderen, een echtgenoot en een zaak - kortom, wel wat verantwoordelijkheden. Kon ik dan zomaar moedwillig mijn gezondheid op het spel zetten? Voor een paar stukken pizza? Hoe egoïstisch zou ik dan niet zijn? Ik ben dat dokterskabinet buitengekomen en ben meteen op dieet gegaan. We zouden die avond vogelnestjes eten. Ik hield het voor mezelf bij een gekookt ei en wat tomatensaus. De feestdagen kwamen eraan en ik heb direct naar mijn ouders gebeld. 'Schrap de champignonroomsaus maar.'"

"Mijn gezondheid was de enige reden waarom ik zo drastisch het roer heb omgegooid. 'Ze doet het voor haar uiterlijk', zeiden mensen. Dat is niet waar. Uiterlijk is niet alles in het leven. We worden allemaal oud en lelijk."

Hoe verloor je zo snel zoveel kilo's?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin De Meyer

  Doe zo verder , leef gezond. Maar dan is alles gezegd.

 • Carl Peeters

  Wat een mens toch doet om in de belangstelling te komen. De BV's voelen zich zooo belangrijk. Ocharme.

 • mertens jean

  Waarom word er toch zoveel aandacht geschonken aan deze dame ????? Wat iser zo speciaal aan ??? Er zijn veel meer mensen die iets te vertellen hebben maar dat is schinbaar niet interessat voor de media.

 • stany Van de mixere

  Sommige mannen verkiezen een corpulenetere type. Hopelijk houdt hun huwelijk stand nu ze iets minder fors gezet is.

 • robbe vanhoutte

  Ken nochtans veel mensen die luier en trager zijn (worden) omdat ze dik zijn en dommer? Als je slim bent draag je zorg voor je lichaam (je krijgt er maar één) en zorg je dat je niet dik wordt.