Exclusief voor abonnees

Laserzwaarden, ruimteschepen en.... miljarden dollars: de ‘laatste’ Star Wars komt eraan en zal blijven opbrengen

Rey (Daisy Ridley) in Star Wars: The Rise of Skywalker
Lucasfilm Ltd. Rey (Daisy Ridley) in Star Wars: The Rise of Skywalker
Alles begon met een onooglijk B-filmpje uit 1977, over een boerenjongen genaamd Luke Skywalker, die ten strijde trekt tegen een kwaadaardig ruimte-imperium. Nu woensdag, ruim vier decennia later, komt de laatste film in de Skywalker-saga uit. Al betekent dat lang niet het einde van 'Star Wars', de springlevende miljardenindustrie.

"A long time ago, in a galaxy far, far away..." Met die iconische woorden en bijhorende muziek van John Williams begint elke 'Star Wars'-film. Zo zal het dus woensdag ook zijn, als 'The Rise of Skywalker' wereldwijd in première gaat. Dat is de negende en laatste film in de originele 'Star Wars'-reeks, die in 1977 van start ging met 'Episode IV: A New Hope'. De toen amper 33-jarige bedenker George Lucas zag 'Star Wars' als een soort Griekse tragedie - maar dan voor kinderen, met laserzwaarden en ruimteschepen. Een hutsepot van oude samoeraifilms, oosterse filosofieën en sciencefiction. Het had ook iets Bijbels, met goed versus kwaad, met een redder (Luke Skywalker) en een duivel (Darth Vader). "Star Wars was geschreven voor kinderen die stilaan volwassen worden", aldus het intergalactische opperhoofd. "Er zitten veel boodschappen in het verhaal. De belangrijkste is: wees niet egoïstisch maar meelevend. En doe de juiste dingen, vermijd de dark side."

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicolas Dierickx

  Toch wel schitterend vind ik. Ik zag de eerste film in 1977 als 8 jarige jongen met mijn vader. Volgende week zie ik de laatste in de saga met mijn 23 jarige zoon.

 • Patrick Moorthamer

  Tegenwoordig maken ze vervolg filmen die succes rijk zijn om de kassa te vullen.

 • Bob VERSCHUEREN

  B - filmpje ???? Ik was toen 16, het speelde in één van de Antwerpse cinemazalen die toen nokvol zat. Er zijn daar heel veel 'fans van het eerste uur gevormd'. Er zaten daar scenes in die nog nooit in dat soort films werden vertoond. Het was een trendsetter in een genre net zoals Alien (ik dacht een jaar later uitgekomen in 1978).

 • Jules Vermeers

  Een fantastische saga je vergeet er je dagelijkse problemen voor enkele momenten mee.

 • Christophe Braem

  Volledig mee eens Dirk. De film was voor zijn tijd. Een changemaker voor de industrie. En Star Wars was en zou steeds moeten geschreven worden voor iedereen. Een film waar ledematen en hoofden worden afgekapt om de haverklap zou ik raar vinden om te zeggen dat het specifiek voor kinderen is.