Laffe dieven stelen elektrische rolstoel van William Boeva: “Mijn vrijheid werd ontnomen”

William Boeva.
VRT William Boeva.
“Normaal ben ik niet de man van de serieuze posts, maar ik heb nu toch een vraag voor jullie.” Zo begint komiek William Boeva (30) aan een lange post op Facebook. Daarin vertelt hij openhartig dat hij een rolstoel nodig heeft, en net een elektrisch exemplaar aangeschaft had, tot zijn eigen vreugde. Maar die was van korte duur, want bij een inbraak werd zijn streetjet gestolen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

William Boeva schreef op Facebook een brief waarin hij voor het eerst vertelt dat hij eigenlijk een rolstoel nodig heeft. Door zijn beperking is mobiliteit een knelpunt. “Ikzelf kan niet ver wandelen, dus ik gebruik een rolstoel. Ik moet daar eerlijk over zijn, ik liet die niet graag zien. Ik vond het beschamend en merkte dat het niet bevorderlijk is voor het sociale leven: het schrikt mensen af en een gesprek face to face wordt er zeker niet makkelijker door. De zeldzame keren dat ik met die rolstoel buitenkwam, vroegen mensen mij: “Oei, wat is er gebeurd?” Waarop ik moest antwoorden: “Niks, dit is mijn gewoon leven.” Het maakte mij pijnlijk duidelijk dat een rolstoel nog steeds niet normaal is in ons straatbeeld.” Hij geeft toe dat hij zich ervan bewust is geworden dat mensen naar hem luisteren. “Ik moet daarover spreken om het sociale stigma te doorbreken.” 

Omdat de infrastructuur in België vaak te wensen overlaat en hij de kracht niet heeft om zichzelf te duwen, kocht hij een elektrische aandrijving voor zijn rolstoel, een streetjet. “Een soort van voorwiel met een elektromotor in, zodat ik helemaal zelf naar buiten kan. Volledig aangepast aan mijn afmetingen. Geen goedkope grap, na een tussenkomst van het Vlaams Agentschap Voor Personen Met Een Handicap van 2.000 euro komt de prijs nog altijd op een schamele 3.000 euro (5.000 euro in totaal.)”, schrijft Boeva. Een confronterende keuze, maar hij kon zich er al snel in vinden. Mensen keken weleens vreemd, maar dan claxonneerde ik naar hen, knipoogde eens (enkel als ze knap zijn natuurlijk) en daarna reed ik met gierende banden weg. Zoals een vleesgeworden meme. De verbaasde blikken van ‘what the fuck is er net gebeurd?’ waren om van te smullen.”

(lees verder onder de foto)

De streetjet van William Boeva.
William Boeva De streetjet van William Boeva.

Inbrekers

William genoot van zijn herwonnen vrijheid, maar de vreugde duurde maar één week. “Maandagnacht is er ingebroken in mijn appartementsgebouw. Alle kelders werden opengebroken en ook mijn Streetjet werd meegenomen. Het voelt aan als een laffe daad, waarbij mijn vrijheid een stuk ontnomen werd. Eindelijk kon ik mij zelf wat vrijer rondbewegen, eindelijk kon ik ‘gaan wandelen’ met vrienden zonder dat er iemand mij moest voortduwen”, zegt hij. Ik heb het gevoel dat ik opnieuw opgesloten zit en weer afhankelijk ben van iemand anders om buiten te kunnen. Misschien kan je het een beetje vergelijken met een lockdown.”

De streetjet was nog niet verzekerd tegen diefstal. Bovendien heeft Boeva ook geen recht meer op een tussenkomst, omdat die te snel zou volgen op de vorige. “Wat dus neerkomt op een totaalprijs van 8.000 euro voor een stukje vrijheid. Mag ik jullie daarom vragen om jullie ogen open te houden? Zie je deze Streetjet ergens te koop aangeboden worden? Of heb je hem ergens gevonden? Laat mij dan iets weten, alstublieft. Het zou voor mij een enorm verschil betekenen als ik hem kan terugvinden.” Hij voegt nog een foto toe en merkt op dat er een kenmerkende sticker op plakt. “Ironisch genoeg plakte er vooraan een sticker op met ‘’k Had er zelf ook meer van verwacht’.”

LEES OOK: 

Comedian William Boeva (30): “Schoon als mensen zeggen dat ik enkel klein ben en niet gehandicapt, maar het wringt ook”

Bedgeheimen met William Boeva: “Ik moest mij verstoppen voor de politie tijdens de lockdown!”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.