Zegel van Chinese keizer Kangxi geveild voor 4,7 miljoen euro

In Toulouse is vandaag een zegel van de Chinese keizer Kangxi geveild voor 4,7 miljoen euro. Volgens de organisatoren gaat het om een wereldrecord voor een zegel en een Europees record voor een Chinees voorwerp. Het kleinood werd gekocht door een Chinees.

Tijdgenoot Lodewijk XIV
De zegel, uit beige speksteen, was een van de 130 persoonlijke zegels van de Chinese keizer Kangxi, een tijdgenoot van Lodewijk XIV. Het voorwerp weegt bijna 3 kilo en kan opgeborgen worden in het origineel bijbehorend koffertje.

Historisch
"Het is een belangrijk historisch voorwerp. De keizer gebruikte de zegel op zijn zelfgeschreven werken en op schilderijen die hij mooi vond", aldus Pierre Ansas, expert in Aziatische kunst. Zeldzaam aan de zegel is volgens Ansas dat hij nog in zijn originele koffer zit en dat het zo'n grote zegel is (14 cm hoog en bijna 10 cm breed). Hij schatte dat het voorwerp 1 à 2,5 miljoen euro zou opbrengen. Er werd echter druk op de zegel geboden, onder meer door een Chinese bieder aan de telefoon, zodat het kleinood uiteindelijk onder de hamer ging voor 4,7 miljoen euro. Met de verkoopkosten erbij bedraagt de uiteindelijke prijs 5,6 miljoen euro.

De zegel werd gevonden bij een familie in Toulouse die de functie en waarde van het voorwerp niet kende. De zegel was in China geïnventariseerd, maar werd beschouwd als verdwenen. De zegel was het laatst gezien in 1946 in Marseille. (belga/lb)

UNKNOWN