Youtube-sensatie (24) doet het beter dan J.K. Rowling met debuutroman

De succesvolle Britse blogger Zoella, echte naam Zoe Sugg, is goud waard. Op Youtube volgen miljoenen mensen haar mode- en beautyadvies en het lijkt erop dat de 24-jarige nu ook haar literaire ambities heeft kunnen verzilveren. Haar debuutroman, 'Girl Online', werd het snelst verkopende debuut ooit in Groot-Brittannië. En ze steekt daarmee heel wat bekende schrijvers voorbij.

Zoë startte haar blog in 2009 en vergaarde sindsdien heel wat trouwe fans. Zo is ze goed op weg naar 7 (!) miljoen volgers op Youtube met haar twee kanalen, heeft ze meer dan 2 miljoen volgers op Twitter en 3,5 miljoen op Instagram. Ze droomt er naar eigen zeggen als sinds haar veertiende van een boek uit te brengen en op 25 november was het zover. Het werd de snelst verkopende debuutroman in Groot-Brittannië sinds de tellingen begonnen in 1998.

In de eerste week gingen in Groot-Brittannië meer dan 78.000 exemplaren van 'Girl Online' over de toonbank.

Ter vergelijking: volgens The Telegraph werden van 'Vijftig tinten grijs' in de eerste week 14.814 exemplaren verkocht alvorens het een internationale bestseller werd. J.K. Rowling verkocht dan weer 'maar' 1.000 boeken van haar debuut en moest enkele jaren op haar succes wachten. Ook 'Twilight' en Dan Browns 'Angels and Demons' deden het beduidend minder goed bij aanvang. Op Twitter meldde de twintiger "omver geblazen" te zijn door het succes.

'Girl Online' is het eerste deel van twee boeken met uitgeverij Penguin en wordt een modern 'Notting Hill'-verhaal voor tieners genoemd.

Sugg werd dankzij het succes van haar blog onlangs nog gevraagd om mee te werken aan een programma voor BBC Radio 1, kreeg de Teen Award voor beste Britse Vlogger en mocht naast bekende sterren meezingen voor de Band Aid 30-single van Bob Geldof.