Wie wint Boekenpluim en Boekenpauw 2011?

Boek.be heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Boekenleeuw en Boekenpauw 2011. Met die prijzen worden het best geschreven en mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek in de bloemetjes gezet. De prijzen worden op 23 februari uitgereikt in Antwerpen.

Het beste kinder- of jeugdboek van een Vlaamse auteur maakt kans op de Boekenleeuw. Daarvoor zijn er 17 nominaties, waaronder ook enkele vertalingen.

De genomineerden zijn onder meer 'Appelmoes' (Klaas Verplancke), 'Job en de duif' (Evelien De Vlieger met illustraties van Noëlle Smit), 'Mare en de dingen' (Tine Mortier met illustraties van Kaatje Vermeire), 'Het Paradijs' (Bart Moeyaert, met illustraties van Wolf Erlbruch) en 'Toen mijn vader een struik werd' (Joke Van Leeuwen).
 
De laureaat wordt beloond met 2.500 euro en ontvangt een gouden speld. De jury kan daarnaast 4 Boekenwelpen - eervolle vermeldingen - uitreiken met een zilveren speld.
 
Aanmoediging
Het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek van een Vlaamse illustrator wordt bekroond met de Boekenpauw, eveneens goed voor 2.500 euro en een gouden speld. Ook hier zijn er Boekenpluimen als aanmoedigingsprijs, waarvan de winnaars een zilveren speld krijgen.

Bij de tien boeken die genomineerd zijn voor de Boekenpauw zijn onder meer opnieuw 'Appelmoes' van Klaas Verplancke, maar ook 'Vliegen tot de hemel' (Gerda Dendooven, auteur Michael De Cock), 'Binnenpoes buiten' (Elsje Dezwarte, auteur Hilde Vandermeeren), 'Het heerlijke eiland van koning Torelore' (Tom Schamp, auteur Sylvaine Hinglais) en 'Armandus de zoveelste' (Vanessa Verstappen, auteur Dimitri Leue). (belga/tw)