Waterstones stopt met verkoop van Kindle

Het fysieke boek begint aan een revival

De Kindle: voortaan niet meer verkrijgbaar bij Waterstones.
AP De Kindle: voortaan niet meer verkrijgbaar bij Waterstones.
De Britse boekhandelketen Waterstones, die in ons land een vestiging heeft in Brussel, stopt met de verkoop van de Kindle. Directeur James Daunt laat aan de krant The Guardian weten dat hij de e-readers in de meeste winkels uit de rekken heeft gehaald omdat ze nog amper verkocht werden.

De lege ruimte in de schappen werd opgevuld met paperbacks en hardcovers. Nadat de verkoop van fysieke boeken het afgelopen decennium kelderde, wat de keten op de rand van de afgrond bracht, is deze zet van Waterstones tekenend voor de heropleving van het traditionele boek.

Tijdens de eerste helft van 2015 is de verkoop van fysieke boeken in Groot-Brittannië met drie procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was de eerste stijging sinds 2012. De verkoop van digitale boeken nam met twee procent toe, maar volgens cijfers van de Publishers Association is dat uitsluitend te danken aan het onderwijs; de consumentenverkoop daalde met twee procent.

Vooral in de non-fictieafdeling is een toename in de verkoop van fysieke boeken merkbaar. Slechts tien procent van de verkochte non-fictieboeken zijn digitaal. In de fictieafdeling bedraagt het aandeel digitale verkopen 37 procent.

Cruciaal

Andre Breedt van Nielsen Book Research heeft een verklaring voor het herwonnen succes. "De fysieke aard van het boek trekt mensen al eeuwenlang aan en is cruciaal voor zijn charme. Digitale boeken hebben weliswaar enkele voordelen, maar niet genoeg om een kentering te veroorzaken."

Volgens een studie door Nielsen verkiest 75 procent van de kinderen een traditioneel boek boven een ebook. 35 procent van hen weigert digitale titels te lezen.