Vlaamse Cultuurprijs Beeldende Kunst naar Bernd Lohaus Stichting

Een werk van Matisse, Bernd Lohaus en Luc Tuymans (klein) in de tentoonstelling De Zee, ter ere van Jan Hoet.
Eric de Mildt Een werk van Matisse, Bernd Lohaus en Luc Tuymans (klein) in de tentoonstelling De Zee, ter ere van Jan Hoet.
De Bernd Lohaus Stichting, een familiaal privé-initiatief dat het oeuvre en gedachtegoed van de gelijknamige Duits-Antwerpse kunstenaar (1940-2010) bewaart en ontsluit, heeft vanavond de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2014 gewonnen. De uitreiking gebeurde door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en vond plaats in het M HKA in Antwerpen.

De uitreiking gebeurde door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en vond plaats in het M HKA in Antwerpen. De organisatie krijgt de prijs volgens de jury omdat "ze niet alleen geschiedenislessen inspireert, maar ook toont hoe we vandaag met kunst kunnen omgaan". De winnaar ontvangt een geldsom van 12.500 euro en een beeldje van Philip Aguirre.

De Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst kan zowel naar een kunstenaar als een kunstenorganisatie gaan. De jury koos dit jaar dus voor dat laatste. "De laureaat symboliseert de ondersteuning die de kunstenaar broodnodig heeft, ziet het belang in van bewaring en ontsluiting en heeft oog voor jong talent", stelt minister Gatz. "Zonder kunstenaar is er geen kunst, maar zonder de kunstscene zou de kunstenaar een podium en duiding bij zijn werk ontberen."

De Bernd Lohaus Stichting organiseerde de voorbije jaren tentoonstellingen, lezingen en symposia rond Lohaus en inventariseerde en archiveerde zijn oeuvre. Daarnaast riep ze ook een eigen jaarlijkse prijs in het leven voor getalenteerde kunstenaars. "Deze prijs is een prachtige blijk van erkenning", reageerde de organisatie donderdagavond. "Meer nog dan bij levende artiesten vermoedt men vaak dat het werk van overleden kunstenaars zomaar klaarligt om uitgeleend te worden, maar niets is minder waar."

De prijsuitreiking vond plaats na de opening van de nieuwe M HKA-expo "De Welvaartsstaat". Die bevat volgens het museum geen klassieke nostalgische terugblik op het gelijknamige naoorlogse ideaal, maar wel een combinatie van archiefmateriaal en nieuw en bestaand werk van kunstenaars die zich bogen over enkele fundamentele vragen rond het thema.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.