VIDEO. Banksy wilde kunstwerk bij veiling volledig vernietigen: "Mechanisme haperde"

Het halfversnipperde kunstwerk van Banksy.
AFP Het halfversnipperde kunstwerk van Banksy.
Banksy wilde zijn kunstwerk dat laatst op een veiling in Londen werd verkocht in zijn geheel vernietigen. Dat blijkt uit een video die de kunstenaar op zijn website heeft geplaatst.

Streetart-kunstenaar Banksy wilde zijn kunstwerk dat op een veiling in Londen deels vernietigd werd, eigenlijk volledig vernietigen. In een video die hij woensdag op zijn website plaatste, toont hij niet alleen hoe hij de versnipperaar installeert, maar ook hoe veilinghuis Sotheby's het kunstwerk veilt en hoe het werk gedeeltelijk vernietigd wordt nadat de veilingmeester het kunstwerk toewijst aan een koper. 

Op het einde staat te lezen dat het mechanisme "bij testen iedere keer functioneerde..." Vervolgens is te zien hoe een kopie van het beeld daadwerkelijk volledig wordt versnipperd.

Het beroemde beeld 'Girl with a balloon' werd bijna twee weken geleden voor omgerekend bijna 1,2 miljoen euro verkocht. Kort nadat het werk was afgeklopt, trad tot ontzetting van vele aanwezigen een versnipperaar in werking die in het kader ingebouwd was. Slechts het bovenste deel van het kunstwerk bleef heel, de rest hing in stroken eronder. 

Kritiek op de kunstmarkt

Banksy, van wie de identiteit onbekend is, beschreef de actie later op zijn Instagram-account als een al lang geplande kritiek op de kunstmarkt. Het veilinghuis deelde mee dat de koopster een "Europese verzamelaar is en sinds vele jaren een klant van Sotheby's". Ze zou het werk ook versnipperd aanvaarden. "Het is het eerste kunstwerk uit de geschiedenis, dat tijdens een veiling live ontstaan is", klinkt het.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lore Kluwer

  De kling van een ingeschakelde soldeerbout is heet en toch raakt hij die aan met zijn blote handen? Fake filmpje, zeg ik, althans de fragmenten met de zogezegde making of.

 • Benny Vandervelde

  jaja Leo, je hebt volledig gelijk... Ter info Banksy is als wereldberoemd moest je het nog niet weten. En de enige werken die nooit in handen van de rijken zullen vallen staan in Palestina, wist je dit... ? Hij heeft gewoon lak aan de rijke "kunstcollectors" that is it!

 • Stavros Kanakaris

  1 miljoen euro voor wat snippers. Onnozelaars.

 • Victor Ypres

  Toch raar, eerst post hij een video, en zie je iets met platte mesjes. Iedereen stelt in vraag hoe dat kan werken, en nu post hij ineens iets met rollen...

 • kris deka

  Moest ik de koper zijn dan hield ik het ook, dit kunstwerk is nu wereldberoemd .