Vandaag tragedie maar vroeger “brol”: ‘Klokkenluider’-boek van Victor Hugo redde de Notre-Dame van de sloophamer

Het boek van Victor Hugo werd de inspiratie voor Disney’s 'Klokkenluider Van De Notre Dame'.
Disney Het boek van Victor Hugo werd de inspiratie voor Disney’s 'Klokkenluider Van De Notre Dame'.
De tragedie van de Notre-Dame, deze week, liet niemand koud. Veel inwoners van Parijs, maar ook toeristen, zagen mooie herinneringen in vlammen opgaan. Het scheelde echter niet veel of we hadden het gebouw nooit gekend. Jaren geleden was het rijp voor de sloophamer, tot auteur Victor Hugo daar een stokje voor stak. 

De Notre Dame werd gebouwd in 1163, maar raakte jaren later in verval. Vroeger werd de beroemde kerk helemaal niet gezien als één van de belangrijkste gebouwen van Parijs. In de jaren 1830 overwoog men zelfs serieus om het afbrokkelende gebouw met de sloophamer kort en klein te maken, voor het zelf zou instorten. Na meer dan zeshonderd jaar bleef er namelijk niet veel meer over van de constructie. 

In 1831 verscheen echter het ondertussen erg bekende boek van Victor Hugo (1802-1885): ‘De Klokkenluider Van De Notre Dame’. Dat veranderde alles. De populariteit van het boek zorgde ervoor dat toeristen van over de hele wereld hun weg naar Parijs vonden, speciaal om die Notre-Dame te zien waar Quasimodo woonde. 

Het stadsbestuur besloot dan maar om het gebouw te laten staan. Sterker nog, men begon aan een ‘reddingsoperatie’ die veel uitgebreider was dan de restauratiewerken die vandaag aan het vernielde bouwwerk moeten gebeuren. Het gebouw werd volledig hersteld naar zijn oude glorie, en staat vandaag de dag nog altijd bekend als trekpleister bij uitstek. 

In 1996 verscheen ook de geliefde Disneyfilm over de Klokkenluider, waardoor ook de jongste generaties terug konden kennismaken met het bouwwerk. 

Op 15 april vatte de Notre-Dame, waar op dat moment al restauratiewerken werden uitgevoerd, plotseling vuur. Het dak stond in lichterlaaie en zelfs de torenspits ging verloren. Er werd al bijna een miljard euro ingezameld om het gebouw in ere te herstellen. Onder andere The Walt Disney Company doneerde 5 miljoen dollar om het huis van hun Klokkenluider uit de film weer op te bouwen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.