Unieke werken van Marc Sleen voor 60.000 euro geveild

kos
De online veiling gisterenavond van oude stripalbums en tekeningen van striptekenaar Marc Sleen heeft in totaal 60.000 euro opgebracht. Dat meldt het veilinghuis Catawiki.

Een eerste druk van het Nero-album 'Beo de verschrikkelijke' uit 1952 bracht 4.200 euro op (veilingkosten inbegrepen). Dat album is bijna onvindbaar in goede staat omdat het destijds op flinterdun papier is gedrukt.

Record
Het eerste Nero-album 'Het geheim van Matsuoka' uit 1948, toen de reeks nog 'De avonturen van van Zwam' heette, werd voor 3.200 euro verkocht. Een record was er voor een originele aankondigingsstrook. De aankondiging van 'De gouden patatten' uit 1984 werd op 1.900 euro afgehamerd.

"We zijn zeer tevreden met de belangstelling voor deze Marc Sleen veiling. Op alle items werd druk geboden. Voor tal van objecten waren er records, zoals voor publicitaire postkaarten voor fans uit de jaren '70. Daar werden al bedragen rond de 500 euro voor betaald. Doordat alle zeldzame albums aanwezig waren was de veiling een mooie hommage aan Marc Sleen die onlangs 90 jaar oud werd. Het enige bijzondere Sleen album dat ontbrak was 'De vrolijke avonturen van Doris Dobbel', maar daar zijn nog maar zes exemplaren van bekend. We veilden er eerder een voor 12.000 euro. Dat was daarmee het duurste Nederlandstalige stripalbum ooit verkocht", aldus René Schoenmakers, oprichter van Catawiki.

Hergé en Kuifje
Op 13 juni eindigt op Catawiki een speciale stripveiling rond Hergé en Kuifje. Tijdens deze veiling worden vele eerste drukken van Nederlandstalige en Franstalige Kuifje albums geveild, net als een grote maanraket uit de strips. De catalogus is te bekijken op www.catawiki.be/herge.

 
Het enige bijzondere Sleen album dat ontbrak was 'De vrolijke avonturen van Doris Dobbel', maar daar zijn nog maar zes exemplaren van bekend