Trump kop van jut in Iraanse cartoonwedstrijd

epa
Cartoonisten uit de hele wereld hebben deelgenomen aan een Iraanse competitie die de spot drijft met Donald Trump. Volgens de organisatie van de 'International Trumpism Cartoon and Caricature Contest' vertoont de Amerikaanse president sterke gelijkenissen met Adolf Hitler, een terugkerend thema in veel inzendingen.
afp

De organisatoren kregen naar eigen zeggen 1600 inzendingen uit 75 landen, waaronder ook de Verenigde Staten. In verschillende cartoons wordt Trump vergeleken met Hitler. Het logo van de 'International Trumpism Cartoon and Caricature Contest' is dit jaar dan ook geïnspireerd op het nazi-embleem, maar met een T in plaats van een swastika.

afp

"Het '-isme' in Trumpisme is een verwijzing naar racisme en nazisme," vertelde organisator Masoud Shojai Tabatabaei aan Associated Press. "Veel mensen geloven dat zijn opmerkingen gelijk zijn aan die van Hitler. Hij heeft een negatieve houding tegenover de media en vluchtelingen."

afp

"Trumps gedrag wakkert duidelijk de redenen van Iran aan om de VS te wantrouwen. Daarom hebben we besloten om het vermogen van kunst te gebruiken om het gedrag tentoon te stellen," aldus Ali-Asghar Jafari, eveneens lid van de organisatie. "Naast zijn persoonlijke eigenschappen, heeft Trump de wereld ook voor verschillende uitdagingen gesteld en hij bedreigt Iran en de islamitische wereld in het bijzonder."

afp

De winnende afbeelding is van de hand van de Iraanse Hadi Asadi. Hij beeldde een kwijlende Trump af met een vlammende haardos en een jas van dollarbiljetten. De man wilde naar eigen zeggen de "manier waarop Trump op geld en oorlog belust is," in beeld brengen. Hij ontvangt 1500 dollar aan prijzengeld.

Hadi Asadi wint de wedstrijd en ontvangt daarvoor een prijs van 1500 dollar.
afp Hadi Asadi wint de wedstrijd en ontvangt daarvoor een prijs van 1500 dollar.

Andere cartoons verwijzen onder andere naar Trumps belofte om een muur te bouwen langs de grens met Mexico, zijn gedrag jegens vrouwen en zijn herhaalde aanvallen op de media.

afp

De competitie wordt georganiseerd door een groep die in het verleden al competities lanceerde rond de thema's Islamitische Staat en de Holocaust. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde toen verbolgen. De organisatie argumenteerde toen dat ze de Holocaust niet minimaliseerde, maar met het thema wel de dubbele moraal van het Westen aan de kaak wilde stellen.

afp
epa