Toch deel acht in boekenreeks achter 'Game of Thrones'?

Auteur George R.R. Martin.
EPA Auteur George R.R. Martin.
De 'Het Lied van IJs en Vuur'-boekenreeks van schrijver George R.R. Martin, die de inspiratie vormt voor de succesvolle fantasyreeks 'Game of Thrones', leek altijd zeven boeken te zullen omvatten. Maar nu heeft de uitgever van Martin toch de optie van een achtste boek gesuggereerd.

"Zeven boeken voor zeven koninkrijken", dat was de uiteindelijke deal, jaren geleden, tussen Anne Groell van uitgeverij Penguin Random House en schrijver George R.R. Martin, toen ze de financiële kant van de 'Het Lied van IJs en Vuur'-cyclus bespraken. Martin bekende eerst schoorvoetend dat zijn trilogie eigenlijk een reeks van vier boeken zou worden, waarna Groell hem overtuigde om er zeven van te maken.

Dat zouden er nu er nu toch meer kunnen zijn, zo stelde Groell tijdens een vragensessie met fans. Ze ontdekte namelijk dat er in feite acht koninkrijken zijn. Dat gebeurde tijdens het redigeren van 'The World of Ice and Fire', een toekomstige uitgave die bedoeld is om de eigenlijke boekenreeks te flankeren, met extra achtergrond en kaarten. "Dus misschien zouden acht boeken voor zeven koninkrijken OK zijn", klonk het. Al gaf ze wel aan dat er daarvoor nog niks op papier staat.

"Hij weet het zelf nog niet"
Ook de Britse uitgever Jane Johnson maant aan tot kalmte: "In alle eerlijkheid weet alleen George hoeveel boeken de reeks zal bevatten en hij zegt daar niks over. In deze fase van het schrijfproces, waarin de vele vertakte verhaallijnen van de personages elkaar nog moeten snijden, zou het heel goed kunnen dat hij het zelf nog niet weet."

George R.R. Martin neemt in elk geval zijn tijd voor elk van zijn boeken. Hij werkt momenteel aan het zesde deel van de 'Het Lied van IJs en Vuur'-reeks, 'The Winds of Winter'. Een publicatiedatum is er nog niet.