Schrijver Jos Vandeloo (90) overleden

Wikimedia
De Vlaamse auteur Jos Vandeloo is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn zoon. De bekendste romans van Jos Vandeloo zijn 'De muur' (1958) en 'Het gevaar' (1960).

Jos Vandeloo werd op 5 september 1925 geboren in het Limburgse Zonhoven. Zijn vader was mijnwerker en zijn ouders baatten in de jaren dertig een fietsenwinkel uit, wat Vandeloo een levenslange passie voor het wielrennen zou opleveren en later onder meer een inspiratiebron zou zijn voor de roman 'De Beklimming van de Mont Ventoux' (1990).

Manteau en Standaard
Vandeloo volgde een opleiding als steenkooldeskundige en werkte geruime tijd als scheikundige. De auteur ervoer zijn technische opleiding echter als te beperkt en ging aan de Koninklijke Academie en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen Nederlandse en Franse letteren studeren. Zijn eerste publicatie was de novelle 'Het Kruis dat Wij Dragen'. Het werk verscheen in 1953 in een bundel waarin ook werk van andere auteurs was opgenomen. Het werd uitgegeven bij Manteau. Het was Angèle Manteau die Vandeloo later een job aanbood als verantwoordelijke pers-promotie-publiciteit in haar uitgeverij in Brussel. Nog later zou hij daar doorgroeien tot adjunct-directeur. Vijftien jaar nadien stapte hij over naar de Standaard Uitgeverij (1969-1983), waar hij nadien directeur werd.

Vandeloo debuteerde in 1955 definitief met de gedichtenbundel 'Speelse Parade'. Hij zou uiteindelijk meer dan zestig boeken schrijven, goed voor vertalingen in bijna dertig talen.

Als auteur beoefende hij verschillende literaire genres en schreef romans, verhalen, gedichten, essays, kunstboeken, toneel- en televisiespelen, filmscenario's en zelfs enkele kinderboeken.

Het bekendst zijn wellicht 'Het Gevaar' (1960) en'De Muur' (1958). Vandeloo schreef het eerste boek, dat gaat over drie mannen die sterven aan de gevolgen van bestraling, toen hij nog werkte als scheikundige. 'De Muur' gaat over een jonge ambtenaar die kampt met de wrede wereld. Beide boeken stonden jarenlang op de lijst van verplichte schoollectuur. Andere bekende werken van hem zijn 'De Coladrinkers' (1968), 'De Muggen' (1973), 'Vrouwen' (1978), 'Mannen' (1975), 'De Vijand' (1962), 'De Vogelvrouw' (1993), 'De Tien Minuten van Stanislas Olo' (1969), 'De Engelse Les' (1980) en 'Het Huis der Onbekenden' (1963).

Eenzaamheid, angst en vervreemding
In zijn werk koos Vandeloo vaak de kant van de underdog. Zijn boeken hebben zelden een happy end. Eenzaamheid, angst en vervreemding staan centraal. Zijn werk leunt aan bij het existentialisme en toont een grote betrokkenheid bij sociaal-maatschappelijke zaken. De hoofdpersonages verzeilen niet zelden in uitzichtloze situaties.

Vandeloo trouwde in 1949 met Lisette Meyers en kreeg met haar drie kinderen. Hij woonde in Mortsel, waar hij sinds 2000 ereburger was. Voor zijn 90ste verjaardag werd hij vorige maand nog in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur van Mortsel. Bij die gelegenheid werd ook het portret onthuld dat schilder Hervé Steyaert zowat 20 jaar geleden maakte van de auteur en dat nu in het stadhuis van Mortsel hangt.