Schilderij Warhol onder de hamer voor 30 miljoen dollar

'Race Riot' (1964) van Andy Warhol werd dinsdag verkocht voor 62,885 miljoen dollar bij Christie's.
AP 'Race Riot' (1964) van Andy Warhol werd dinsdag verkocht voor 62,885 miljoen dollar bij Christie's.
Een schilderij van de Amerikaanse popart-artiest Andy Warhol is gisteren bij het veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor meer dan 30 miljoen dollar. Het gaat om het werk 'Six Self Portraits', dat Warhol maakte in 1986, een jaar voor zijn dood. Het schilderij was vooraf geschat tussen 25 en 35 miljoen dollar, en werd uiteindelijk afgeklopt op 30,125 miljoen dollar. Een ander werk, 'Big Electric Chair', wisselde voor 20,4 miljoen dollar van eigenaar.

De werken van Warhol zijn momenteel enorm gegeerd bij verzamelaars. Het schilderij 'Race Riot' ging dinsdag nog voor 62,885 miljoen dollar onder de hamer bij Christie's, en 'White Marilyn' vond een afnemer voor 41,045 miljoen dollar. Het monumentale 'Silver Car Crash (Double Disaster)' haalde in november bij Sotheby's een recordsom van meer dan 105 miljoen dollar.

Duurst levende kunstenaar
Een ander hoogtepunt gisteren was de verkoop van het standbeeld 'Popey' van de Amerikaanse artiest Jeff Koons. Het ongeveer twee meter hoge standbeeld van de strip- en tekenfilmfiguur met de pijp in de linkermondhoek en een blik spinazie in de rechterhand, was vooraf geschat op 25 miljoen dollar, maar scoorde met 28,165 miljoen dollar boven de verwachtingen. Koons maakte tussen 2009 en 2011 drie van dergelijke standbeelden. Nummer drie werd gisteren geveild. De Amerikaan blijft de duurste levende kunstenaar. Zijn 'Balloon Dog' ging in november bij Christie's onder de hamer voor 58,4 miljoen dollar.

De lenteveilingen van naoorlogse en hedendaagse kunst bij Christie's en Sotheby's werden dit jaar gedomineerd door de Amerikaan Barnett Newman, wiens 'Black Fire I' dinsdag een recordsom van 84 miljoen dollar haalde. Dat was beter dan een triptiek van de Britse artiest Francis Bacon ('Three Studies for a Portrait of John Edwards'), die voor meer dan 80 miljoen dollar werd verkocht. Bacon behoudt wel het wereldrecord voor een geveild schilderij: 'Three Studies of Lucian Freud' ging vorig jaar in New York voor 142,4 miljoen dollar onder de hamer.

Recordomzet
Bij Sotheby's werd gisteren op een tijdspanne van twee uur een omzet van meer dan 364 miljoen dollar gedraaid. Dat is 50.000 dollar per seconde, maar uiteindelijk is de omzet nog niet half zoveel als bij Christie's dinsdag, dat 745 miljoen dollar haalde of de grootste omzet ooit gehaald bij een veiling. Sotheby's deed het degelijk, maar de grote sensaties bleven uit, luidde het oordeel achteraf.

Ook deze keer bleven er bij de lenteveilingen grote namen liggen. Van Mark Rothko bleef een op 8 miljoen dollar geschat schilderij zonder afnemer, van Willem De Kooning bleven zelfs twee werken liggen.

PHOTO_NEWS