Schilderij van Magritte voor recordbedrag verkocht in New York

Het schilderij “Le principe du plaisir” van René Magritte, rechts in beeld, hing in veilinghuis Sotheby's naast het werk van Georgia O'Keeffe.
AFP Het schilderij “Le principe du plaisir” van René Magritte, rechts in beeld, hing in veilinghuis Sotheby's naast het werk van Georgia O'Keeffe.
Een schilderij van René Magritte is bij veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 26,8 miljoen dollar (omgerekend zo’n 23,8 miljoen euro). Dat is een recordbedrag voor een werk van de Belgische surrealist.

“Le principe du plaisir" stoot daarmee "La corde sensible" van de troon. Dat schilderij werd eind februari 2017 in Londen verkocht voor 17,9 miljoen dollar (zo’n 15,9 miljoen euro).

Sotheby's had de waarde van het doek geschat tussen de 15 en 20 miljoen dollar. Zeven verzamelaars boden op voor het werk, wat een ongewoon hoog aantal is.

Amerikaanse kunst

Verschillende andere werken hebben ook hun geschatte waarde overschreden, zoals "Improvisation auf mahagoni" van de Russische schilder Vassily Kandinsky. Dat schilderij werd voor 24,2 miljoen euro verkocht, terwijl Sotheby's ook dit werk had geschat tussen de 15 en 20 miljoen dollar.

Het hoogtepunt van de veiling draaide voor het veilinghuis uit op een sisser, want een schilderij van Marsden Hartley, dat beschouwd wordt als een van de eerste volledig abstracte werken in de geschiedenis van de Amerikaanse kunst, vond geen koper. “Pre-War Pageant" werd geschat op 30 miljoen dollar.

“Pre-War Pageant" van Marsden Hartley werd geschat op 30 miljoen dollar, maar vond uiteindelijk geen koper.
AFP “Pre-War Pageant" van Marsden Hartley werd geschat op 30 miljoen dollar, maar vond uiteindelijk geen koper.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mertens jean

    Belachelijke prijzen. NIETS is zoveel geld waard om aan de muur te hangen of in een kluis te VERSTOPPEN. Het is het rijke volkje dat er voor zorgt dat die kunst(?????)werken die zgz. waarde hebben