Russische politie neemt politieke kunst in beslag

AFP
Bij een razzia in een kunstmuseum in St. Petersburg heeft de Russische politie verschillende politieke portretten in beslag genomen. De pas onlangs geopende tentoonstelling 'Heersers' van de kunstenaar Konstantin Altoenin werd gesloten. Dat berichtten de media vandaag vanuit de miljoenenstad.

Op een afbeelding was een halfnaakte Kremlinchef Vladimir Poetin met premier Dmitri Medvedev in vrouwenondergoed te zien. De politie deelde mee dat de werken zullen onderzocht of ze geen schending van de wet vormen.

De expositie bevond zich volgens officiële gegevens plaats op de boulevard Newski Prospekt in het Museum van de Macht. Er werden in totaal vier tentoonstellingsstukken in beslag genomen. Op een afbeelding was ook een karikatuur van de vooraanstaande stadspoliticus Anatoli Milonov voor een regenboogvlag te zien. Milonov is een in heel Rusland bekende felle tegenstander van de homoseksualiteit. "De voorstellingen zijn beledigend", zei de politicus volgens het staatspersagentschap Ria Novosti.

Kunstenaar Altoenin zei in het magazine The New Times dat hij het land verlaat: "Ik vlieg naar Kopenhagen, omdat ik de bedreigingen ernstig neem". St. Petersburg geldt bij vergelijking als de meest wereldse cultuurhoofdstad van Rusland en is op 5 en 6 september gastheer van de G20-top. De tentoonstelling 'Heersers' zou volgens de media ook een kunstzinnige bijdrage aan het bezoek van staats- en regeringsleiders uit de hele wereld zijn.

AFP
AFP
AFP
AFP