Rik Vandecaveye wordt directeur Gentse Minardschouwburg

Rik Vandecaveye, hoofd planning en realisatie van Kunstencentrum Vooruit, wordt vanaf 1 juni directeur van de Gentse Minardschouwburg. Dat meldt de raad van bestuur van vzw Minard. Vandecaveye volgt John Dierickx op, die op 60-jarige leeftijd met pensioen gaat.

Rik Vandecaveye (55) was in 1982 medeoprichter van Kunstencentrum Vooruit. Hij werkte er eerst als artistiek verantwoordelijke en coördineert momenteel de planning en realisatie. Als zelfstandig adviseur is hij ook betrokken bij diverse culturele projecten in Vlaanderen, vooral voor logistiek en productie. Cultureel-inhoudelijk zit Vandecaveye in het dagelijks bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren. "Na dertig jaar wil ik iets kleinschaliger", aldus Vandecaveye. "De Minard, het gebouw en zijn omgeving, wordt voor mij een grote uitdaging."
 
De Gentse Minardschouwburg is sinds achttien jaar een plaats waar professionele en amateurgezelschappen naast elkaar spelen. Het gebouw is eigendom van de stad Gent. Die betaalt voor de overheadkosten, maar niet voor de artistieke inhoud van de schouwburg. Daarvoor zorgt de vzw Minard, met Kunstencentrum Vooruit, het stadsgezelschap NTGent en Campo in het bestuur. "In tegenstelling tot andere theaters, kunnen wij dus een plateau aanbieden voor diverse spelers", aldus huidig directeur John Dierickx. Volgens Dierickx wordt de renovatie van het gebouw een belangrijke uitdaging.
 
"Rik kent de Gentse context heel goed en heeft veel ervaring met gebouwenbeheer en stadsontwikkeling in die buurt", aldus Kurt Melens, zakelijk directeur van NTGent. "De grootste uitdaging wordt dan ook zich inplanten rond de toekomstige ontwikkelingen aan de Waalse Krook."