Restauratie Carolus Borromeus kost 1,85 miljoen euro

BELGA
De restauratie van de Antwerpse Carolus Borremeuskerk, waar twee jaar geleden brand uitbrak, gaat eind 2011 of begin 2012 van start. Tegelijk met de herstelling van de brandschade krijgt de kerk binnenin een opknapbeurt. De werken zullen twee jaar duren en 1,85 tot 2 miljoen euro kosten.

De Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) maakte twee jaar na de brand een stand van zaken op. Dringende structurele werken - die ervoor moeten zorgen dat de gaanderijen niet meer moeten worden gestut - worden al binnen enkele maanden uitgevoerd, in afwachting van de definitieve toekenning van de Vlaamse restauratiepremie. Al na het afronden van die fase wordt de kerk weer optimaal inzetbaar voor erediensten en concerten.

In een tweede fase wordt het interieur gerestaureerd en in een derde fase de 41 schilderijen in de kerk, die allemaal roetschade hebben opgelopen. Ook twee jaar na de brand is in de kerk overigens een brandgeur waar te nemen. Heylen benadrukte dat het aan het voorzichtige bluswerk te danken is dat de schade niet groter is.

Architect Rutger Steenmeijer leidt de restauratie voor de stad, die alle werken prefinanciert, in samenwerking met de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest. Het interieur is met 1,55 miljoen euro de grootste kost. De Carolus Borromeuskerk brandde in 1718 al eens uit na een blikseminslag. Op 30 augustus 2009 was het weggehangen verlichting die voor oververhitting van de houten gaanderijvloeren zorgde. (belga/tma)

BELGA