Recordaantal van 640.000 bezoekers voor Lichtfestival

BELGA
De derde editie van het Lichtfestival Gent lokte 640.000 bezoekers, dat zijn er 140.000 meer dan de vorige editie van 2012.

De afgelopen vier dagen konden bezoekers hun ogen en oren de kost geven aan 44 installaties, van 29 Belgische en 15 buitenlandse ontwerpers, verspreid over een vijf kilometer lang parcours in de binnenstad. Zaterdagavond was met 260.000 bezoekers een topavond, die avond zette De Lijn zelfs extra bussen en trams in op hun al aangekondigd extra aanbod.

"We zijn heel fier en blij dat we Gent gedurende vier avonden konden onderdompelen in de magische wereld van het licht", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a). "Met het Lichtfestival konden we kunst en cultuur dichter bij mensen brengen en kunstenaars hun werk laten tonen aan het brede publiek. Maar het gaat hem niet alleen om de massa, maar ook om de positieve reacties en aandacht van elf internationale delegaties van andere lichtfestivals die kwamen scouten." Twee Gentse ontwerpers werden tijdens het festival door buitenlandse festivals gevraagd om samen te werken.

Onder meer Dirty Monitor op het Sint-Pietersplein, het Wintercircus, den Djoef aan de Boekentoren en de walvis aan Portus Ganda bleken de publiekslievelingen, zegt Storms afgaande op reacties in sociale media.

Er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor, vijf verloren gelopen kinderen werden snel met hun ouders herenigd. Er waren 850 politiemensen, waarvan 200 vrijwillig dienst verleenden, zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez, zodat het noodzakelijk aantal mensen ingezet kon worden. Naast zichtbare aanwezigheid, waren ook heel wat politiemensen in burger op straat. Er werden dertien camera's ingezet. "In deze tijden van terreur hebben we als stad laten zien dat we mensen via cultuur konden samenbrengen", aldus nog Storms.

De volgende editie van het Lichtfestival vindt plaats in 2018.