Recordaantal bezoekers voor Antwerpse Museumnacht

De elfde Antwerpse Museumnacht heeft gisterenavond zowat 10.000 unieke bezoekers gelokt, een absoluut record. Dat zegt de organisator, centrum voor kunstcommunicatie Prospekta. Vorig jaar klokte het evenement nog af op 8.300 deelnemers. De 21 deelnemende musea telden samen meer dan 30.000 bezoeken. Wie zijn polsbandje bijhield, kan daarmee trouwens nog tot eind augustus gratis een van de musea bezoeken waar hij zaterdagavond door tijdsgebrek niet aan toekwam.

Met het toegangsticket voor Museumnacht kon je zowel elk van de deelnemende musea bezoeken tussen 19 en 1 uur, als een pendelbus nemen. De musea hielden niet gewoon een nocturne, maar pakten ook uit met eenmalige activiteiten zoals een 19de-eeuwse fotoshoot (in Mayer van den Bergh), een begeleidende soundtrack door klankkunstenaars (in onder meer het M HKA en het MAS), een zoektocht rond groenten, fruit en gezonde voedingsgewoonten in de zestiende en zeventiende eeuw (in het Rockoxhuis) of "renaissancedansen" in het Museum Plantin-Moretus.

Om door de bomen het bos nog te kunnen zien in het elk jaar ruimer wordende aanbod, selecteerde de organisatie ditmaal veertien kunstwerken die je zaterdag "absoluut moest gezien hebben", zoals een groot schilderij over Napoleon in het Paleis op de Meir en een portret van Rubens' jonge vrouw Helena Fourment in het Rubenshuis.

"Het was een enorm succes", zegt Job van Bortel van Prospekta. "Vorig jaar was het nochtans ook mooi weer, dus dat heeft het verschil niet gemaakt. Wel waren er nog meer deelnemende musea dan anders. Vooral het MUHKA en het Museum Plantin-Moretus deden het erg goed."

Na afloop konden de bezoekers die een combiticket kochten nog terecht op de Badboot op het Eilandje voor een afterparty tot 4 uur.