Prestigieuze literaire prijs gaat naar Amerikaanse debutante na nominatie bibliotheek Brugge

Een vrouw pakt een bibliotheekboek uit de kast.
thinkstock Een vrouw pakt een bibliotheekboek uit de kast.
Een Amerikaanse debutante heeft de prestigieuze International Dublin literary award ter waarde van 100.000 euro gewonnen. Bibliotheken over de hele wereld nomineren jaarlijks boeken die voor de prijs in aanmerking komen. Uit een longlist van 141 boeken werd de roman ‘Idaho’ van Emily Ruskovich gekozen als winnaar. Het boek werd door de openbare bibliotheek van Brugge genomineerd.

De prestigieuze prijs, ter waarde van honderdduizend euro, wordt jaarlijks uitgereikt door de Dublin City Council en ging in het verleden al naar Nobelprijswinnaar Orhan Pahmuk en werd vorig jaar nog gewonnen door de Ierse schrijver Mike McCormack.

‘Idaho’ werd voor de prijs genomineerd door de openbare bibliotheek Brugge, dat op haar website een korte beschouwing van het boek geeft en het boek “een bijzondere debuutroman” en “een juweeltje in een prachtige cover” noemt.

lees verder onder de tweet:

In het boek onderzoekt een vrouw het verleden van haar dementerende man, die eerder getrouwd is geweest en met zijn ex-vrouw twee dochters heeft. “Het is prettig om als lezer te zigzaggen doorheen de tijd in een wereld met meerdere waarheden. Naar het einde van de roman toe worden de verhalen steeds korter. Emily Ruskovich levert je kleine puzzelstukjes maar nooit het geheel”, zegt Els van de Brugse leesbrigade, die het boek tipt op de website van de openbare bibliotheek van Brugge.

“Nederig en enorm dankbaar”

Schrijver Emily Ruskovich kwam naar eigen zeggen totaal uit de lucht gevallen toen bleek dat ze de prijs gewonnen had. “Ik kan niet zeggen hoe dankbaar ik ben deze enorm genereuze prijs te ontvangen”, zegt de vrouw, die het nieuws hoorde de dag nadat ze samen met haar echtgenoot en baby een nieuwe woning betrok. “Ik voel me nederig en enorm dankbaar”, zegt Ruskovich. “De erkenning alleen al is fantastisch. Het maakt me zeer emotioneel. Het geld zal me tijd geven om aan mijn volgende boek te werken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.