Pop Art-kunstenaar Ronald Brooks Kitaj is overleden

De Amerikaanse Pop-Artkunstenaar Ronald Brooks Kitaj is enkele dagen voor zijn 75ste verjaardag, overleden in Los Angeles, meldt de krant New York Times. Een doodsoorzaak geeft de krant niet. Kitaj maakte in de jaren zestig en zeventig met zijn kleurrijke, prismatische schilderijen vooral ophef in Groot-Brittannië. Tijdens de Biënnale in Venetië werd de Amerikaanse Brit geëerd met een speciale prijs.

Figuratief schilderen
Kitaj, geboren als Ronald Brooks in Chagrin Fall (Ohio), studeerde aan de Koninklijke Academie in Londen, waar hij in contact kwam met Allen Jones en David Hamilton. Samen met hen en andere kunstenaars als David Hockney en Eduardo Paolozzi zette Kitaj zich in om de toenmalige kunstscène van de dwang van het (destijds nagenoeg verplichte) Abstracte Expressionisme te ontdoen en het figuratieve weer ingang te doen vinden.

Fragmentarische afbeeldigen

Door zijn nadrukkelijke aanwezigheid in de Londense kunstscène wordt Kitaj vaak tot de Britse Pop Art gerekend. Maar behalve dan dat hij Amerikaan was, klopt ook het Pop Art-label niet echt -wat hij zelf ook herhaaldelijk zei. Zijn kunst handelde immers niet over de populaire cultuur, maar is zelfs behoorlijk eclectisch. Zijn vaak moeilijk te interpreteren werk, gekenmerkt door fragmentarische afbeeldingen en het gebruik van felle en contrasterende kleuren, past eigenlijk in geen enkel stromingshokje. De moeilijkheidsgraad van zijn schilderijen wordt nog verhoogd door talrijke verwijzingen naar de filosofie, de literatuur en de politiek.

The Human Clay
Kitaj hield zijn eerste tentoonstelling in 1963 in de Marlborough Fin Art. Aan die Londense galerie bleef hij meer dan veertig jaar verbonden. Een van Kitajs belangrijkste bijdrages aan de Britse kunstscène was de in 1976 in de Hayward Gallery georganiseerde expositie 'The Human Clay'. De exposanten -naast Kitaj zelf ook figuratieve en neo-expressionistische kunstenaars als Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach en Leon Kossoff golden sindsdien als de Londense School. (belga/vsv)

Een werk van Ronald Brooks Kitaj.
Een werk van Ronald Brooks Kitaj.