Pelckmans reageert toch: "Politieke overtuiging geen reden voor ontslag Drabbe"

Uitgever Karl Drabbe werd ontslagen bij uitgeverij Pelckmans.
rv Uitgever Karl Drabbe werd ontslagen bij uitgeverij Pelckmans.
Thom Pelckmans, gedelegeerd bestuurder van uitgeverij Pelckmans, reageert nu toch op het ontslag van Karl Drabbe. In een persbericht laat hij weten dat de politieke overtuiging van Drabbe niet aan de basis van zijn ontslag ligt, maar dat "de samenwerking steeds moeizamer verliep".

Eerder had Pelckmans gezegd dat in onderling overleg beslist was geen verdere commentaar te geven over het ontslag van Karl Drabbe, dat vorige week bekend gemaakt werd in een korte persmededeling. Het vertrek van Drabbe leidde echter tot een (social-)mediastorm. Op Twitter en in de media werd gespeculeerd over de reden van zijn ontslag. De Vlaams-nationalistische overtuiging van Drabbe werd daarbij meermaals genoemd.

Na het "ongefundeerde opbod van speculatie en ideologische recuperatie dat de voorbije dagen op sociale media ontstond", besliste gedelegeerd bestuurder Thom Pelckmans nu toch te reageren. Hij noemt het afscheid van Karl Drabbe "een moeilijke beslissing", die niet politiek gemotiveerd is.

Netwerk

"De politieke en levensbeschouwelijke overtuiging van onze medewerkers behoort tot de privésfeer en die respecteren wij in ons bedrijf", klinkt het. "De ideologische overtuiging van Karl Drabbe is ons sinds vele jaren genoegzaam bekend."

"Een ontslag nemen wij niet lichtvaardig op", luidt het verder in het persbericht. "De jongste tijd verliep de samenwerking met Karl Drabbe moeizamer. De meerwaarde van zijn netwerk als uitgever staat buiten kijf, maar de vele andere aspecten van het uitgeverswerk schoten steeds weer te kort. Herhaalde gesprekken met Karl Drabbe brachten hiervoor geen oplossing. Uiteindelijk was er geen andere mogelijkheid dan de samenwerking te beëindigen."
 
Pelckmans wijst erop dat ook het islamkritische boek van Wim Van Rooy, dat Drabbe redigeerde en waarvan de uitgeverij uiteindelijk besliste het niet uit te geven, niets met deze beslissing te maken heeft, "zij het dat de redactionele begeleiding door Karl onvoldoende was".

'De jongste tijd verliep de samenwerking met Karl Drabbe moeizamer'

Thom Pelckmans