Exclusief voor abonnees

Panamarenko overleden: "Mijn moeder verstond niets van wat ik deed. Ikzelf meestal ook niet"

PANAMARENKO (1940 - 2019)

REUTERS
De Antwerpse beeldende kunstenaar Panamarenko is overleden. Op de drempel van de tachtig en een jaar vol feestelijkheden. Vanuit het ouderlijk huis in de Seefhoek veroverde hij eind jaren 60 de (kunst)wereld met het ontwerpen van objecten waarvan hij in het midden liet of ze werkten of niet. "Het ontwerp is het maken zelf. En of het werkt, moet je uittesten." Dat deed hij soms. Op gevaar van eigen leven.

Voor de vrienden was het Pana. Voor de rest van de wereld Panamarenko. Met uitzondering van de Antwerpse burgerlijke stand. Daar noteren ze net geen tachtig jaar geleden - 5 februari 1940 - Henri van Herwegen in het register. Een oorlogskind, dus. Al donderen de Duitsers pas een dikke drie maanden later door ons land. Die oorlog heeft nochtans een overweldigende impact op de kleine Henri. Als jongen van vierenhalf hoort hij half Antwerpen "Ze zijn d'r!" roepen, wanneer de bevrijders op de middag van 4 september 1944 vanuit Boom de stad binnenrijden. "Dat was lol. Al die tanks, die bumper tegen bumper door de straat dreunden." De pret is echter van korte duur. Duitse V1's en V2's zullen nog maandenlang dood en verderf zaaien in en rond Antwerpen. 3.709 stuks in totaal. 4.684 doden. Henri is sindsdien gefascineerd door alles wat vliegt.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.