Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants overleden

Jeanne Brabants, foto uit 2005.
BELGA Jeanne Brabants, foto uit 2005.
In Antwerpen is de bekende voormalige danseres en choreografe Jeanne Brabants donderdagochtend op 93-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Dat zegt de regionale televisiezender atv en wordt bevestigd door Antwerps cultuurschepen Philip Heylen, die jarenlang in hetzelfde gebouw als Brabants woonde.

Brabants won tijdens haar carrière verschillende internationale prijzen en was tevens de oprichtster van het Ballet van Vlaanderen. In 2000 kreeg ze de titel van barones. Brabants was al een hele tijd ziek.

Hoewel Jeanne Brabants een erg succesvolle danseres en choreografe was, is ze vooral bekend voor haar bijdrage aan het professionaliseren van ballet en dans in Vlaanderen. Reeds in 1941 richtte ze haar eerste balletschool en -gezelschap op in het Antwerpse. Later bracht ze de opleiding onder in de Vlaamse Opera, wat uiteindelijk uitmondde in het autonome Stedelijk Instituut voor Ballet.

In 1969 stichtte Brabants het Ballet van Vlaanderen, om de vele afgestudeerde klassieke dansers en danseressen in Vlaanderen aan de slag te kunnen houden in plaats van hen naar het buitenland te zien vertrekken. Sinds 1976 mag de organisatie zich Koninklijk Ballet van Vlaanderen noemen. Vorig jaar kwam het opnieuw tot een fusie met de Vlaamse Opera, wat Brabants betreurde.

Danscultuur
Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) looft Jeanne Brabants voor haar "ongelooflijk belangrijke rol voor de Vlaamse danswereld. Als Vlaanderen vandaag een danscultuur heeft, is dat in grote mate te danken aan het werk van Jeanne Brabants en haar zussen", vindt hij.

Heylen woonde in Antwerpen jarenlang in hetzelfde appartementsgebouw als Brabants en leerde haar dan ook persoonlijk erg goed kennen. "Als ik het goed heb, was Jeanne al sinds 1984 met pensioen, maar voor velen is ze eigenlijk nooit gestopt. Ze bleef altijd enorm betrokken bij de Vlaamse danswereld", zegt hij. "Bovendien bleef ze tot enkele maanden geleden ook gewoon zelf haar dagelijkse oefeningen doen. Jeanne vond het erg belangrijk om te blijven bewegen."

Heylen roemt ook Brabants' werk bij het Ballet van Vlaanderen, dat "dankzij haar is uitgegroeid tot een gezelschap dat zowel klassieke, hedendaagse als moderne repertoires aankan".