Ophefmakend: acteurs vrijen voor kinderen in toneelstuk 'Lam Gods', NTGent past voorstelling niet aan

Bij het NTGent is gisteravond het controversiële toneelstuk ‘Lam Gods’ in avant-première gegaan. Tijdens een opmerkelijke scène vrijen twee acteurs voor een groepje kinderen, die ook meespelen in het stuk. “Het gaat om een erotische choreografie en niet om échte seks”, benadrukt het Gentse theatergezelschap. Er wordt dus niet gepenetreerd. “De kinderen werden begeleid en de ouders waren op de hoogte.”

Het toneelstuk lokte eerder al controverse uit omdat het met een zoekertje naar teruggekeerde Syriëstrijders zocht als acteurs. Regisseur Milo Rau noemde ze toen “een moderne versie van de kruisvaarders”. Enkele dagen later kwam NTGent hierop terug en verklaarde dat het "niet samenwerkt met, en geen podium geeft aan criminele terroristen".

Wie wel op de planken stond was Fatima Ezzarhouni, de moeder van een Syriëstrijder en CD&V-kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Haar zoon zou een tijd geleden in Idlib zijn omgekomen. Zij speelde Moeder Maria.

Vrijscène met toekijkende kinderen 

Maar de opvallendste scène had niets met Syriëstrijders te maken. Op een bepaald moment beginnen Adam en Eva te vrijen, terwijl het meisjeskoor van heel dichtbij toekijkt. Het theatergezelschap benadrukt dat het niet om échte seks gaat. “Het gaat om een erotische choreografie”, klinkt het. “Het is niet wat het lijkt.”

Bovendien werden de kinderen begeleid en waren de ouders goed op de hoogte, zegt NTGent. “We hebben aan de kinderen uitgelegd dat het maar theater is. Het zijn gewoon twee blote mensen die elkaar graag zien.”

“600 jaar geleden ook schandaal”

Ook regisseur Milo Rau ziet geen probleem. “We hebben veel naakt, maar Adam en Eva waren ook naakt”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “600 jaar geleden was het schilderij Lam Gods ook een schandaal. Maar dat is zoals God ons geschapen heeft.”

NTGent is dan ook niet van plan zijn voorstelling aan te passen. Vanavond gaat de voorstelling in première. Het NTGent heeft alvast besloten twee bijkomende voorstellingen te voorzien in België. 

VTM Nieuws309 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul lemmens

  Walgelijk , gelukkig studeren mijn kleinkinderen in Leuven , porno en graaien zijn ingezet stad normaal

 • DIRK VAN DESSEL

  Dit is te gek voor woorden ; met ONS belastingsgeld gesubsidieerd exhibitionisme onder het mom van KUL-tuur ? Wat een verbrassing van belastingsgeld, het is om compleet flauwe-KUL-tuur-eluurs van te worden.

 • jurgen de noor

  alsof kinderen op die leeftijd kunnen kiezen. jongens toch. ik heb niks tegen op naaktstranden of nudistenkampen. maar denk dat je daar rap uiteenvliegt als je sex hebt met kinderen voor uw neus.

 • Paul Van Oosterwijck

  4 de keer dat ik een reactie geef, wordt ze nu geplaatst aub ? Ik zegde dus dat er zo te zien verschillende kinderen zijn die zich duidelijk ongemakkelijk voelen. En of ze zelf kunnen beslissen om er bij te zijn of niet, die beslissing mag je naar mijn gevoel niet overlaten aan een kind

 • Koen Van Hessche

  aanklagen die bedenker van dit stuk. die zit niet helemaal niet juist in elkaar!!!!