Ophef over beeld met fallus in Middelheim: "Vrouwenlijven lokken blijkbaar minder reacties uit"

screenshot ATV
Enkele wandelaars nemen aanstoot aan een kunstwerk in opbouw in het park van het Antwerpse Middelheimmuseum. Het gaat om een beeld van een naakte man die achteruitleunend op handen en voeten steunt. Mét een knoert van een erectie.

Het kunstwerk van het Oostenrijkse collectief Gelitin is een fontein die Arc de Triomphe heet. Het is gemaakt uit plasticine en verhuist binnenkort naar een pad zodat bezoekers eronderdoor kunnen wandelen.

Beroering

"Ik stel vast dat naakte lichamen inderdaad bezoekers nog kunnen beroeren", zegt Sara Weyns van het museum aan de regionale zender ATV. "We hebben nochtans wat naakte lichamen in de collectie staan, maar vaak gaat het dan om vrouwenlijven. Die lokken blijkbaar minder reacties uit dan dit werk. Het gaat hier natuurlijk ook om een werk in plasticine en niet in brons, waardoor het levensechter overkomt. Ik vermoed dat daarom de reacties wat sterker zijn."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maatregelen

Weyns zegt wel begrip te hebben voor bezoekers die het beeld willen vermijden, en dat het museum duidelijk zal aanduiden hoe mensen het kunstwerk gewoon kunnen vermijden. Bovendien komt het werk nog hoger te staan, waardoor de bovenkant ervan tussen de bladeren van de bomen zal staan.

Barok

Het werk maakt deel uit van Experience Traps, een tentoonstelling rond werk dat geïnspireerd werd door ideeën uit het barokke landschap, zoals triomfbogen, fonteinen, grotto's of labyrinten, legt Weyns uit. De werken zijn vanaf 1 juni tot 23 september te bezichtigen in het museum en op enkele plaatsen in de Antwerpse binnenstad. De tentoonstelling maakt deel uit van het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'.
110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Vandepitte

  Wat heeft dit nu nog met kunst te maken ??? Gewoon wansmakelijk. En durft iemand te zeggen hoeveel deze onzin de gemeenschap weeral gekost heeft ??? Er zijn al duizenden naakte vrouwen- én mannentorso's gemaakt, maar zo weerzinwekkend en overigens bijzonder lelijk gemaakt, hoop ik nooit meer te moeten aanschouwen. Met wat houdt men zich daar eigenlijk bezig ?? Ik had graag het verslag gelezen waarin de aankoop van dit stuk plasticine wordt aanbevolen....

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Hahaha, de kracht , ja van verandering ....

 • Marjo Lijns

  Het is maar een naakt mannenlijf in een moeilijke positie, mensen. Ontspan

 • guido vermeyen

  Degene die model heeft gestaan in die positie, zal wel enkele dagen krom hebben gelopen....mag van geluk spreken dat het niet "in zijn rug " is geschoten met een kramp erbij..of anders stond ie daar nog voor model..met viagra uiteraard.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Volgens mj het evenbeeld van onze grote goeroe of Sven Gatz ?