Ook Sydney bouwt oude spoorweg om tot stadspark

http://shfa.nsw.gov.au
Naar analogie met de High Line van New York, opent aan de andere kant van de wereld een gelijkaardig park. 'The Goods Line', zo heet het project, volgt het oude treinspoor van Centraal Station naar Darling Harbour in Sydney. Zondag zal het in gebruik genomen worden.

Sydney volgt het voorbeeld van New York en tovert als tweede stad ter wereld een oud treinspoor om tot wandelpad en stadspark. Het spoor diende 150 jaar lang om producten als wol, graan en vlees van de kust naar het binnenland te vervoeren, maar raakte nadien in verval. De Australische stad besloot er daarom nieuw leven in te blazen.

Het project 'The Goods Line' omhelst een centraal wandelpad met daarnaast een langgerekt park. Verder zijn er ook speeltuinen aangelegd, talrijke zitbanken en er staan zelfs publieke pingpongtafels langs de kant van de weg. De ruimte zal bovendien gebruikt worden voor toekomstige pop-upevents.

Historisch karakter
Om het historisch karakter van de spoorweg in stand te houden, hebben de ontwerpers en architecten gekozen voor industriële materialen, zoals staal, cement en hout. De plannen en bouw van 'The Goods Line' startten in december 2011. Nu is een eerste deel al klaar. Dat wordt zondag officieel in gebruik genomen. In totaal zou het park zo'n 500 m lang worden.

Rob Stokes, de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening in Sydney, meent dat het 'spoorwegpark' zowel toeristen als inwoners zal aantrekken. "Het project onderstreept dat de stad een leefbare en aangename plaats is om te vertoeven". Bovendien voorspelt Stokes dat het ook veel economische voordelen zal bieden: "In de omgeving zal de horeca boosten met veel nieuwe cafés en restaurants. We schatten daarom dat het project op termijn zo'n 800 miljoen dollar zal opleveren voor Sydney".

http://shfa.nsw.gov.au
ABC