Nieuw schilderij van Gogh ontdekt

In een privécollectie is een nieuw schilderij van Vincent van Gogh ontdekt, 'Zonsondergang bij Montmajour'. Het Van Goghmuseum hield vanochtend een persconferentie om deze "hele bijzondere" mededeling te doen.

Het gaat om een doek uit de bloeiperiode in Arles, uit 1888.

Het schilderij komt uit een private collectie en blijft eenjaar in bruikleen bij het Amsterdamse museum. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de authenticiteit van het werk. 'Zonsondergang bij Montmajour' wordt vanaf 24 september in deze tentoonstelling aan het publiek getoond.

Museumdirecteur Axel Rüger over het belang van het werk: "Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van het Van Gogh Museum nog nooit voorgekomen. Het is al zeldzaam dat er een nieuw schilderij aan het oeuvre van Van Gogh kan worden toegevoegd. Maar wat extra bijzonder is, is dat het een scharnierstuk in zijn oeuvre is en bovendien een groot schilderij uit wat velen zien als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie, zijn periode in het Zuid-Franse Arles. In diezelfde periode schilderde hij ook wereldberoemde werken als 'Zonnebloemen', 'Het gele huis' en 'De slaapkamer'. De toeschrijving aan Van Gogh is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar stijl, techniek, verf, doek, de voorstelling, Van Goghs brieven en de herkomst".

AP
ANP
ANP