Nieuw bureaublad nodig? 400.000 meesterwerken nu downloadbaar

AFP
Op zoek naar een nieuwe kunstige bureaubladachtergrond? Dan hebben we goed nieuws: het gerenommeerde Metropolitan Museum of Art heeft 394.000 meesterwerken gedigitaliseerd. Die afbeeldingen van minstens tien megapixels zijn nu beschikbaar voor download. Dat schrijft de techwebsite The Verge.

Naast zo'n 500 Picasso's kan je ook een handvol schilderijen van Monet, Van Gogh en Degas downloaden. Maar tot de collectie, die tot een van de meest uitgebreide kunstverzamelingen ter wereld gerekend wordt, behoren ook foto's van Griekse beeldhouwkunst, Chinese kalligrafie en kunst van de Azteken.

De downloads moeten studenten, leerkrachten en onderzoekers gemakkelijker toegang geven tot de meesterwerken. Iedereen mag de afbeeldingen voor non-commerciële doeleinden gebruiken.

Musea zijn normaal niet zo happig om hun collecties te delen met het grote publiek. Maar sinds de lancering van Google Art Project kiezen verschillende musea er nu toch voor om zelf hun kunstverzameling aan het grote publiek aan te bieden.

2014 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York