Neuroloog en schrijver Oliver Sacks (82) overleden

Twitter
De Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks is vandaag op 82-jarige leeftijd in New York overleden. Dat meldt de New York Times. Sacks was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker.

Sacks werd vooral bekend vanwege zijn boeken over de afwijkingen in de hersenen bij mensen. In de Verenigde Staten gingen er meer dan een miljoen boeken van hem over de toonbank. Ook de verfilmingen van en theaterstukken over zijn werk waren mateloos populair.

Sacks schreef in februari een open brief aan de New York Times waarin hij bekendmaakte dat hij terminaal ziek was. Een melanoom in een van zijn ogen was toen uitgezaaid naar zijn lever. Hij verkeerde toen naar eigen zeggen al in de laatste fase van zijn leven. Uiteindelijk bleef hij nog een halfjaar in leven.

Een van zijn bekendste werken is het boek 'Awakenings' (Ontwaken in verbijstering) uit 1973, dat tweemaal werd verfilmd. In de laatste verfilming, uit 1990, speelden Robin Williams en Robert De Niro de hoofdrollen. Het verhaal gaat over een arts die een nieuw medicijn test op mensen die door een slaapziekte in katatonische toestand zijn geraakt.

Naast 'Awakenings' was 'The man who mistook his wife for a hat' (1985) een groot succes. In dat boek bundelde Sacks tal van zaken die hij tegen was gekomen tijdens zijn loopbaan als neuroloog. Het boek werd een jaar na de verschijning bewerkt tot een opera. Sacks werkte ook samen met Wim Kayzer aan de VPRO-televisieserie Een schitterend ongeluk (1993).