Naakt van Modigliani geveild voor 158 miljoen euro

Een zestal bieders hadden hun zinnen op 'Nu Couché' gezet, dat 60 jaar in een privécollectie zat en het pronkstuk was van de veiling 'Artist's Muse' met 34 meesterwerken.
PHOTO_NEWS Een zestal bieders hadden hun zinnen op 'Nu Couché' gezet, dat 60 jaar in een privécollectie zat en het pronkstuk was van de veiling 'Artist's Muse' met 34 meesterwerken.
Een naaktschilderij van de Italiaanse schilder-beeldhouwer Amedeo Modigliani (1884-1920) is gisteren bij Christie's in New York aan een niet nader genoemde Chinese verzamelaar verkocht voor 158 miljoen euro. Dat is de tweede hoogste prijs die ooit voor een kunstwerk tijdens een veiling werd neergeteld.

Het portret uit 1917-1918 'Nu couché', dat voor het eerst werd geveild, moest het slechts afleggen tegen Picasso's 'Les Femmes d'Alger', dat in mei bij Christie's voor 166 miljoen euro werd verkocht. De voorbije jaren zijn vooral Aziatische collectionneurs actief op de kunstmarkt.

Een zestal bieders hadden hun zinnen op 'Nu Couché' gezet, dat 60 jaar in een privécollectie zat en het pronkstuk was van de veiling 'Artist's Muse' met 34 meesterwerken. Het bieden begon bij 70 miljoen euro, hoger dan Modigliani's veilingrecord van 65 miljoen euro, en ging met telkens 5 miljoen dollar gestaag omhoog. Christie's had geschat dat het werk voor meer dan 100 miljoen dollar of 92 miljoen euro van eigenaar zou veranderen.