Murat Isik wint Libris Literatuur Prijs met zijn roman 'Wees Onzichtbaar'

Murat Isik poseert met zijn prijs.
EPA Murat Isik poseert met zijn prijs.
Murat Isik heeft met zijn boek 'Wees Onzichtbaar' de Libris Literatuur Prijs 2018 gewonnen, de belangrijke onderscheiding voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Wees onzichtbaar gaat over een Turkse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer en zijn familie.

Collega-schrijver en juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de laureaat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Isik kan een bedrag van 50.000 euro mee naar huis nemen, plus een bronzen legpenning.

De jury kwam met grote loftuitingen: "Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen." Hij geeft "een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman", aldus het gezelschap.

Murat Isik hoort dat hij de Libris Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.
ANP Murat Isik hoort dat hij de Libris Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.

"Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis", zo prees de jury.

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de ook erg gewaardeerde en inmiddels in meerdere talen vertaalde roman Verloren grond.

Overige genomineerden

De andere genomineerden voor de Libris Prijs waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa. Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

De prijs werd voor de vijfentwintigste keer toegekend.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.