Moulinsart en Casterman: "Nederlands hof 'verwart' rechten op Kuifje"

BELGA
Het bedrijf Moulinsart en de uitgeverij Casterman betreuren woensdag in een gezamenlijke mededeling dat het hof van beroep in Den Haag in zijn arrest van 26 mei hun respectievelijke rechten op het werk van Hergé "volledig verwart". Het hof oordeelde dat de rechten voor het publiceren van losse tekeningen bij Casterman liggen, en niet bij het bedrijf van de erfgenamen van Hergé.

"Krachtens de contractuele betrekkingen tussen de partijen heeft Hergé aan Casterman alle rechten verleend voor de uitgave in alle talen en voor de gehele wereld van de papieren albums van 'De Avonturen van Kuifje'. Alle andere rechten zijn eigendom gebleven van Hergé, met inbegrip van de beeldmerken en andere tekeningen van de albums die afzonderlijk beheerd worden", zo staat in de mededeling. Bijgevolg "mag alleen Moulinsart de reproductie van de tekeningen en beeldmerken beheren of toestaan die Kuifje en alle personages uit de wereld van Hergé weergeven".

Moulinsart voegt eraan toe dat het "vastbesloten is alle rechtsmiddelen aan te wenden die geboden worden door het Nederlands recht".

Hergé Genootschap

De erfgenamen van Hergé eisten een miljoen euro van een kleine Nederlandse club van Kuifje-fans omdat die tekeningen van Kuifje gebruikte in haar blaadje voor 650 leden. Het Nederlandse Hergé Genootschap vond dat bedrag waanzinnig en stapte naar de rechtbank. Na een jarenlange strijd stelde het gerecht Moulinsart in het ongelijk.

Het Hergé Genootschap had het hof van beroep een contract uit 1942 voorgelegd waarmee Hergé de rechten op de teksten en tekeningen van alle stripalbums uitdrukkelijk aan Casterman afstond.

Hergés weduwe Fanny en haar echtgenoot Nick Rodwell, de baas van Moulinsart.
BELGA Hergés weduwe Fanny en haar echtgenoot Nick Rodwell, de baas van Moulinsart.